Liz Hurley: "Wist ik veel dat die jurk zo’n impact zou hebben"

"Gianni maakte die jurk voor een vrouw die vol zelfvertrouwen zit en die geen schrik heeft om grenzen te overschrijden. Liz belichaamde dat allemaal op een buitengewone manier." Donatella Versace, zus van modeontwerper Gianni, was niet alleen onder de indruk van de opvallend zwarte jurk van haar broer, maar ook van Liz Hurley, die de weinig verhullende jurk 25 jaar geleden tijdens de Britse première van "Four weddings and a funeral" in Londen droeg. De toenmalige vriendin van hoofdacteur Hugh Grant mocht mee naar het feestje en toonde zich op de rode loper "in een jurk die weinig aan de verbeelding overliet", aldus nieuwswebsite The Telegraph. De jurk - sedert mei 1994 alom gekend als "that dress" - maakte Hurley in één klap wereldberoemd.

"Een vrij onbekende actrice in een uitdagende Versace-jurk die nauwelijks haar borsten bedekt." Dat was de teneur in diverse nieuwsberichten, nadat de toen 28-jarige Hurley aan de zijde van Grant op de rode loper verschenen was. De omschrijving "scandalous" was ook nooit ver weg. Maar haar carrière kreeg er een opvallende boost door.

Liz Hurley: "Ik was helemaal niet voorbereid op hetgeen die avond zou staan te gebeuren. Ik had dringend een jurk nodig voor die filmpremière en ik wist toen absoluut niets over mode. Ik kreeg het telefoonnummer van een pr-agentschap dat me een jurk wilde lenen. Daar aangekomen zag ik hen letterlijk een jurk uit een witte plastieken zak toveren. Ik nam de jurk mee naar huis, deed zelf mijn haar en make-up, kibbelend voor de spiegel met Hugh. Je moet dan weten dat dat geen grote spiegel was, in ons kleine appartementje met één slaapkamer. Het was allemaal erg on-glamoureus, als je het vergelijkt met de manier waarop het nu allemaal gebeurt." (Harper’s Bazaar, maart 2019)

"Op het moment zelf besefte ik helemaal niet dat die jurk nog zoveel jaren later over de tongen zou gaan. Nee, helemaal niet! Hoe zou dat ook kunnen?" (Harper’s Bazaar, juni 2018)

"Eigenlijk is het belachelijk dat iedereen over die jurk blijft spreken. Echt wel bizar. Nee, helemaal begrijp ik dat toch niet. In ieder geval is het grappig dat het allemaal zo gebeurd is." (The Jonathan Ross Show, maart 2015)

Leuk dat die jurk de gemoederen blijft beroeren

"Als ik er nu aan terugdenk, geeft me dat toch wel een goed gevoel. Dat ik bijvoorbeeld telefoontjes kreeg met de vraag hoe het voelde dat die jurk zijn 20e verjaardag vierde. Terwijl ik daar helemaal niet bij stilgestaan had, dat het al zo lang geleden was. Al is het leuk dat die jurk de gemoederen blijft beroeren." (Harper’s Bazaar)

"Ik vind het interessant om na te denken of iets beters of slechters verlopen was indien ik dat moment niet gehad had. Wat acteren betreft, wie zal het zeggen? Misschien dat het op dat vlak wel anders gelopen zou zijn. Misschien had ik dan deel uitgemaakt van het National Theatre (toonaangevend theatergezelschap in Londen, nvdr) en zou ik een waardevollere actrice geworden zijn." (You Magazine, januari 2016)

"Ik heb de jurk één dag later keurig terug binnengebracht. Versace heeft me daarna nog met andere prachtige creaties getooid." (Harper’s Bazaar)

“Ook al past de jurk me nog steeds, toch zou ik hem nu niet meer dragen. Dat zou niet gepast zijn.” (Harper’s Bazaar)

Het rode lopermoment van mei 1994 bleek dus een geweldige carrièrezet voor Hurley: ze werd het gezicht van Estée Lauder, stond meermaals op de cover van Vogue en kreeg een rol in bioscoopfilms als "Austin Powers: the spy who shagged me" en "Bedazzled". Op televisie was ze te zien in onder meer "Gossip girl" en "The royals". Hurley, intussen 53, heeft één zoon, Damian, (zie foto hierboven) uit haar relatie met Steve Bing. Peter van dienst is haar ex-vriend Hugh Grant.

Meest gelezen