Videospeler inladen...

Marc Leemans (ACV) sabelt regering neer: "Ze hebben er een knoeiboel van gemaakt"

In de aanloop naar de verkiezingen polsen we in ons sociaal-economisch programma "De markt" wat de sociale partners verwachten van de volgende regeringen. Derde in de reeks is Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond ACV. Wat staat er voor hem op het spel op 26 mei? “Wij verwachten een eerlijker en rechtvaardiger beleid, want deze regering heeft er een knoeiboel van gemaakt.”

Marc Leemans heeft geen goed woord over voor het beleid dat de federale regering deze legislatuur gevoerd heeft. “Deze regering heeft op de pof gewerkt”, zegt Leemans. Hiermee doelt hij op de taxshift die een groot gat geslagen heeft in de begroting. 

Om dit te staven citeert Leemans uit de recente berekeningen van professor André Decoster (KU Leuven). “Decoster zegt dat een volgende regering een krater van 13,5 miljard euro te wachten staat.”. 

Dat bedrag is niet het gat in de begroting (dat dit jaar 7,7 miljard euro zal bedragen), maar komt voort uit een berekening over de langere termijn, de zogenoemde houdbaarheidskloof. (Voor de geïnteresseerden: de volledige uitleg hierover staat dus op het weblog van professor Decoster.

Pensioenleeftijd

Als vakbondsman is Leemans vooral niet te spreken over de manier waarop de regering-Michel is omgegaan met het sociaal overleg. “Dat is van in den beginne opzij gezet”, klaagt Leemans. Als voorbeeld haalt hij de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd aan, naar 67 jaar tegen 2030. “Dat stond in geen enkel partijprogramma en nadien is dat onmiddellijk beslist.”

De regering heeft aan verkeerde cherry picking gedaan en heeft intussen geoogst wat ze gezaaid heeft.

Marc Leemans (ACV)

Het zit Leemans dwars dat de sociale partners niet betrokken werden bij deze beslissing, een kritiek die eerder ook te horen was bij Frank Vandenbroucke.

De pensioenexpert en oud-SP.A-politicus werd door de regering ingeschakeld om advies te geven, “maar de regering heeft aan verkeerde cherry picking gedaan en heeft intussen geoogst wat ze gezaaid heeft”, concludeert Leemans.

Dat de beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd het uiteindelijk niet gehaald heeft, juicht Leemans dan weer toe.

“Liberale partijen”

Leemans veegt alle regeringspartijen op één hoop door ze allemaal “liberale partijen” te noemen, op één uitzondering na. Als lid van de christelijke zuil zet Marc Leemans CD&V-minister van Werk Kris Peeters uit de wind.

Leemans vindt dat zijn vakbond deze legislatuur op Peeters heeft kunnen rekenen voor het sociaal overleg, maar geenszins op de andere partijen. “Er is heel veel provocatie geweest vanuit andere partijen”, stelt Leemans.

Er is echt een offensief geweest tegen vakbonden.

Marc Leemans (ACV)

“Er is echt een offensief geweest tegen vakbonden. Men moet er niet van weten terwijl een vakbond gewoon de belangen van gewone mensen verdedigt, die niet aan de sterkste kant van de samenleving staan.”

Jobs

Ten slotte is Leemans erg kritisch over de jobcreatie en de taxshift waar de regeringspartijen mee pronken. Leemans haalt hiervoor een recente studie van het Instituut voor Economisch en Sociaal Onderzoek van de universiteit van Louvain-la-Neuve (Ires) aan.

Daarin staat dat de maatregelen van de regering-Michel om de arbeidskosten te verlagen de afgelopen jaren slechts tot zo’n 30.000 nieuwe jobs hebben geleid in de privésector en niet de 240.000 die de regeringspartijen hebben geteld. “De andere jobs, ongeveer 200.000, komen van economische conjunctuur (...) Dan zijn dit enorm dure jobs, want de regering  heeft miljarden korting gegeven aan werkgevers.”

Ze hebben een groot stuk teruggepakt en ze hebben een ongedekte cheque uitgeschreven.

Marc Leemans (ACV)

Over de taxshift zegt Leemans dat die alleen iets heeft opgeleverd voor de mensen die werken en dan vooral voor mensen met een hoog loon. “Maar de regering verzwijgt twee dingen”, besluit Leemans. “Ze hebben een groot stuk teruggepakt, bijvoorbeeld met de indexsprong (...) en ze hebben een ongedekte cheque uitgeschreven, waardoor in een volgende legislatuur 6 miljard afkomt op de werknemers.”

Bekijk hier het volledige interview met Marc Leemans in "De markt":

Videospeler inladen...

Meest gelezen