Kakapo
doc.govt.nz

Met uitsterven bedreigde papegaai ondergaat levensreddende hersenoperatie

Dierenartsen in Nieuw-Zeeland hebben voor het eerst een hersenoperatie uitgevoerd bij een papegaai. Meer bepaald bij een kuiken van de kakapo, de meest bedreigde papegaaiensoort ter wereld. Met de operatie is voorkomen dat de soort alweer een exemplaar zou verliezen. 

De kakapo is een moddervette papegaai die alleen maar in Nieuw-Zeeland voorkomt. In het wild leven er nog maar 147 exemplaren. Hoewel de soort een gunstig broedseizoen achter de rug heeft, en dus wel wat nakomelingen heeft voortgebracht, achten wetenschappers het nodig elk dier in nood te redden. 

Zo hebben dierenartsen een hersenoperatie uitgevoerd bij een kuiken dat geboren was met een schedelafwijking, waardoor de hersenen uit de schedel groeiden en het dier weinig overlevingskansen had. Het kuiken, Esby-1B genaamd, werd voor de ingreep speciaal overgevlogen naar het Wildbase-Ziekenhuis van de Universiteit van Massey.

Riskante ingreep

De operatie op Esby-1B werd uitgevoerd door een team van gespecialiseerde chirurgen. "Het was een riskante ingreep die tot heel wat complicaties kan leiden", zegt de directeur van het Wildbase-Ziekenhuis Brett Gartrell in de Britse krant The Guardian. "Bij mensen zien we dat een dergelijke ingreep permanente hersenschade kan veroorzaken."  

Hoewel de operatie niet zonder risico's was, is ze blijkbaar probleemloos verlopen. Een week later is Espy-1B genoeg hersteld om teruggevlogen te worden naar zijn oorspronkelijke woonplaats op het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Wetenschappers hopen dat het dier er in de toekomst voor nageslacht zal zorgen. 

Lees verder onder de foto.

Esby-1B, herstellend van de ingreep
Massey University

76 kuikens geboren

Espy-1B is een van de 76 kakapokuikens die dit jaar geboren werden. Dat is een uitzonderlijk hoog aantal. In de weken na de geboorte zijn er wel enkele kuikens gestorven. Maar Espy-1B is dus gered.  

Meest gelezen