Videospeler inladen...

Nederlands drugslab op vrachtschip begint plots te zinken na aankomst politie: "Lijkt wel enge film"

Op een binnenvaartschip in de dorpshaven van het Nederlandse Moerdijk, in de provincie Noord-Brabant, heeft de politie een drugslab voor crystal meth ontdekt. Opmerkelijk: het schip begon te zinken terwijl de politie met de ontmanteling bezig was. De daders hebben zo geprobeerd om bewijsmateriaal te vernietigen.

De bemanning van een politieboot ontdekte het lab gisteren aan het begin van de middag tijdens een doorsneecontrole. Hoe groot het lab precies is, kan de politie nog niet zeggen. "Zo'n vondst op een binnenschip is uniek. We hebben eerder al een cannabiskwekerij ontdekt aan boord van een schip, maar een lab waar chrystal meth wordt geproduceerd nog nooit", zegt Alwin Don van de politie Zeeland-West-Brabant. De vondst is uniek in Nederland, op een boot van maar liefst 80 meter lang.

De ontmanteling van het drugslab verliep hectisch, omdat er tijdens de bergingsoperatie kort na middernacht plots water het lab instroomde en het schip begon te zinken. De politie vond een verborgen pomp aan boord, mogelijk een valstrik om bewijsmateriaal te vernietigen bij de ontdekking van het schip. "Dit lijkt wel een enge film", zegt Willem-Jan Joachems, journalist van de Nederlandse Omroep Brabant. 

"Het water werd tegen hoog tempo aan boord van het schip gepompt. Iedereen die daar toen bezig was met het onderzoek, moest zo snel mogelijk van boord gehaald worden", zegt politieagent Don. "Er is dan een scherm geplaatst rondom de boot, om te voorkomen dat er olie en chemicaliën in het water terecht zouden komen. We hebben er alles aan gedaan om de pomp zo snel mogelijk te stoppen. Maar er is toch een flinke hoeveelheid water aan boord geraakt."

Tijdens de ontmanteling, die tot een stuk in de nacht heeft geduurd, is er ook een chemische lucht vrijgekomen. Daarbij is een agent onwel geraakt. Hij is in het ziekenhuis onderzocht en maakt het inmiddels goed. "De stank viel niet te negeren. Maar eens de boot goed werd doorgelucht, was dat vrij snel opgelost en kon iedereen opnieuw zijn werk doen."

Tot nu toe zijn al ruim 100 kilo chemische grondstoffen gevonden voor de productie van crystal meth, met een straatwaarde tussen 10 en 20 miljoen euro. De ontmanteling was een risicovolle onderneming, omdat er explosiegevaar was. De berging van het schip wordt vanmorgen hervat. "Voor zover ik weet zijn er geen gevaarlijke substanties in het water terechtgekomen. Nu zitten we met de situatie van het water op de boot dat er zo snel mogelijk uit moet", aldus Don.

Vier mannen zijn aangehouden, onder wie de 65-jarige schipper uit Breda. De andere mannen zijn 23, 26 en 37 jaar en in Mexico geboren. Zij hebben momenteel geen vaste woon- of verblijfplaats.

Beluister hier het gesprek uit "De ochtend" met Alwin Don van de Nederlandse politie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen