Archieffoto ter illustratie

Opnieuw tientallen migranten verdronken op de Middellandse Zee

Voor de kust van Tunesië zijn tientallen migranten en vluchtelingen verdronken. Ze zaten op een bootje dat uit Libië kwam en gekapseisd is. Er is sprake van 50 tot wel 70 mensen die verdronken zijn. Een vissersboot heeft 16 anderen gered. De schipbreuk is dit jaar een van de dodelijkste op de Middellandse Zee. 

Volgens het Tunesische ministerie van Defensie is de boot met migranten en vluchtelingen donderdag uitgevaren vanuit de Libische kustplaats Zouara. Op zo’n 40 mijl buiten de kust van Tunesië, ter hoogte van Sfax, is de boot gekapseisd.

Een vissersboot kon 16 opvarenden redden. Zij zijn overgedragen aan de Tunesische marine, die mee helpt bij de zoekacties naar vermisten. 3 lichamen zijn intussen geborgen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn zeker 50 opvarenden verdronken, terwijl het Tunesische persbureau Tunis Afrique Presse een dodental van 70 meldde. Wat hun nationaliteit is, is voorlopig niet bekend.

Deze schipbreuk zou daarmee een van de dodelijkste zijn van dit jaar. Het aantal migranten en vluchtelingen dat vanuit Libië naar Italië wil oversteken, is de voorbije maanden drastisch gedaald. Voor diegenen die de oversteek nog wagen, is de tocht wel dodelijker.  Een woordvoerder van UNHCR, het vluchtelingenagentschap  van de VN tweette deze week dat één op de drie die dit jaar vanuit Libië de Middellandse Zee overstak, verdronken is. 

De westkust van Libië is het belangrijkste vertrekpunt van migranten en vluchtelingen die vanuit Afrika naar Europa willen komen. Hun aantal is wel flink gedaald sinds Italië onder het beleid van minister Salvini nog weigert om hen aan land te laten komen.

Meest gelezen