Podvis #14: En de Europese boer, ploegt hij voort?

De actua-podcast Podvis duikt enkele weken onder in de Europese Unie. In aanloop naar de Europese verkiezingen willen we dieper ingaan op Europa, de instellingen en het beleid. Want ook al gebeurt het allemaal vlakbij, het blijft voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-gebeuren.

Beluister hier de veertiende aflevering van Podvis:

Luister ook naar Podvis op:

Landbouw is de enige economische sector die Europees geld krijgt. En ook al gaan de bedragen al sinds de jaren ’60 alleen maar naar beneden, in Vlaanderen krijgen nog altijd 22.000 landbouwbedrijven financiële steun van Europa.

De Europese Unie en de boeren: het is geen makkelijke relatie, maar kunnen ze nog zonder elkaar? Nu de verkiezingen er aan komen en er een nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid in de steigers staat, rijzen er heel wat vragen. Hoe belangrijk is landbouw nog voor het moderne Europa? Hoe veel geld wil de EU nog besteden aan de landbouwers? Moeten zij allemaal biologisch gaan kweken? Wat doen ze om de klimaatverandering tegen te gaan en volstaat dat?

Rob Heirbaut en Leen De Witte zoeken het uit, samen met witloofboer Sam Magnus, Matteo De Vos van Greenpeace en Joris Relaes van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO). Christine Van Tichel deed de montage.  

Meest gelezen