De gemiddelde kandidaat bij Groen is 42 jaar. De N-VA heeft het hoogste percentage zelfstandigen.

Groen trekt met jongste ploeg naar federale verkiezingen, N-VA klopt Open VLD als zelfstandigenpartij

Groen trekt met de jongste ploeg naar de federale verkiezingen. Vlaams Belang met de oudste. De PVDA rekruteert het meest bij arbeiders en de stedelijke bevolking. En de N-VA troeft nipt Open VLD af als de zelfstandigenpartij van Vlaanderen. Het zijn enkele resultaten van een profielschets van de Vlaamse kandidaten voor de Kamer door de KU Leuven. 

Wie zijn de kandidaten op wie u op 26 mei kan stemmen bij de federale verkiezingen? Hoe oud zijn ze, waar wonen ze en welk beroep hebben ze? Gert-Jan Put en Bart Maddens van de KU Leuven zochten het uit en schetsten zo het profiel van de Vlaamse kandidaten voor de federale verkiezingen.

LEEFTIJD - Jong Groen, oud Vlaams Belang

De gemiddelde leeftijd van alle kandidaten voor de Kamerverkiezingen is dit jaar 44,5 jaar. Dat is iets lager dan bij de vorige verkiezingen in 2014 maar beduidend hoger dan pakweg 30 jaar geleden. Eind jaren 80 waren de kandidaten gemiddeld zo'n 40 jaar oud, in de jaren 90 steeg dat gemiddelde om in de jaren 2000 opnieuw te zakken. "Vooral in 2007 leken de partijen geneigd om jongere kandidaten op de lijsten te zetten", schrijven de onderzoekers. De laatste jaren "is er weer sprake van een veroudering". "Historisch gezien ligt de gemiddelde leeftijd dit jaar relatief hoog."

Toch is het aandeel jongeren op de lijsten (tussen 18 en 30 jaar) de voorbije verkiezingen toegenomen en staat het op een recordhoogte. Maar ook het aandeel ouderen (61 of ouder) blijft toenemen en bereikte een recordhoogte. Net zoals bij alle vorige verkiezingen zijn de vrouwen op de lijsten over het algemeen jonger dan de mannen. Voor deze verkiezingen is de gemiddelde vrouwelijke kandidaat 43,2 jaar, bij de mannen is dat 45,8 jaar.

Groen trekt met de jongste ploeg naar de verkiezingen. De gemiddelde leeftijd van de groene kandidaten is 42, ongeveer anderhalf jaar jonger dan de andere partijen. Groen heeft met 29,5 procent ook het hoogste percentage jongeren op de Kamerlijsten. Op een zekere afstand volgen SP.A en Open VLD.

Vlaams Belang stuurt de oudste ploeg de verkiezingsstrijd in: de gemiddelde leeftijd ligt er net boven de 50, 7 jaar hoger dan bij de andere partijen. Vlaams Belang heeft met 28 procent ook het hoogste percentage ouderen. 

BEROEP - N-VA klopt Open VLD als zelfstandigenpartij van Vlaanderen

Met bijna 33 procent vormen de bedienden en kaderleden ook bij deze verkiezingen de grootste beroepsgroep. Ook het aandeel zelfstandigen en vrije beroepen blijft relatief constant. Er is wel een opvallende toename van het aantal niet-actieven op de lijsten; dat zijn gepensioneerden, studenten , thuiswerkenden en werkzoekenden.

De PVDA en Vlaams Belang zijn de arbeiderspartijen van Vlaanderen, dat wil zeggen: zij hebben het hoogste percentage arbeiders op hun lijsten staan. Bij de PVDA is 16,5 procent van de federale kandidaten arbeider, bij Vlaams Belang bijna 10 procent. Bij de SP.A, de traditionele arbeiderspartij, is dat 5 procent. Opvallend minder dan bij de PVDA en Vlaams Belang, maar wel het hoogste percentage in 30 jaar.

De N-VA kaapt dan weer de hoofdprijs weg bij de zelfstandigen en vrije beroepen en klopt heel nipt Open VLD. Bij beide partijen komt zowat 30 procent van de kandidaten uit die beroepsgroep. Voor Open VLD is dat een vrij laag percentage in vergelijking met de voorbije decennia. Wellicht heeft het toenemende succes van de N-VA daarmee te maken.

WOONPLAATS - Helft van PVDA-kandidaten komt uit de stad

"Het aandeel van de kandidaten afkomstig uit de centrumsteden schommelde de voorbije 32 jaar altijd tussen de 20 en 25 procent", schrijven de onderzoekers. Met 21,7 procent is dat dit jaar niet anders. De centrumsteden zijn op die manier een stuk minder goed vertegenwoordigd op de Kamerlijsten in vergelijking met hun aandeel in de totale bevolking van Vlaanderen.

Groen gold lang als de partij met de meeste kandidaten uit de steden, maar moet dit jaar zowel de SP.A als de PVDA voor zich dulden. Bij Groen komt 25 procent van de kandidaten op de Kamerlijsten uit de centrumsteden, bij de SP.A bijna 29 procent. De PVDA laat de twee andere partijen echter ver achter zich, met maar liefst 52 procent.

Bekijk hier alle resultaten van het onderzoek.

Meest gelezen