Videospeler inladen...

Sociaal akkoord bereikt bij Skeyes, maar wellicht is dat een maat voor niets

Er is een sociaal akkoord bij de luchtverkeersleiders van Skeyes. Dat gaat onder meer om arbeidsduurvermindering. Er heerst al maanden sociale onrust bij Skeyes. Daardoor was het vliegverkeer meermaals verstoord.

Op het paritair comité, dat vanmorgen om 9 uur aanving, ging het bestuur van Skeyes in gesprek met de drie vakbonden. Het sociaal akkoord is bereikt tussen de directie van Skeyes en de socialistische vakbond, maar die heeft nauwelijks leden onder de luchtverkeersleiders. Daardoor is het akkoord wellicht een maat voor niets. De onrust die de afgelopen weken heerste, waardoor het luchtruim vaak tijdelijk geheel of gedeeltelijk dicht ging, lijkt dus nog niet meteen opgelost.

Christelijke en liberale vakbond zeggen nee

De onderhandelingen tussen het bestuur van Skeyes en de vakbonden lopen al een tijdje spaak. Op 4 mei wees het bestuur nog met de vinger naar de houding van de christelijke vakbond, omdat de onderhandelingen mislukt waren. Die hebben nu opnieuw tegengestemd, omdat er volgens hen "een gebrek is aan tegemoetkoming aan de gestelde eisen". Ook de liberale vakbond stemde tegen het voorstel.

Over de principes is iedereen het ongeveer eens, het zijn vooral de details die verder uitgewerkt moeten worden
Bart Neyens, ACOD

De socialistische vakbond ACOD ziet het akkoord als een grote stap vooruit in de gesprekken. "Om aan de verdere stappen te beginnen, was er een akkoord nodig", zegt Bart Neyens van de ACOD. "Over de principes is iedereen het ongeveer eens, het zijn vooral de details die verder uitgewerkt moeten worden. We willen de positieve elementen die in het akkoord zitten niet verloren laten gaan. Tegelijkertijd mag het bestuur de mogelijkheid niet krijgen om andere beslissingen op te leggen die nog meer provocatief zouden zijn naar de verkeersleiders toe." 

Gisteren schreven de luchtverkeersleiders bij Skeyes in een open brief dat ze de voorstellen van de directie verworpen hadden. De directie wilde daarmee het sociale conflict ontmijnen, maar de luchtverkeersleiders konden zich niet vinden in de voorstellen, omdat ze onder meer geen oplossing bieden voor het personeelstekort. De brief kwam er gisteren niet toevallig: de luchtverkeersleiders wilden druk zetten op de directie, vlak voor de onderhandelingen met de vakbonden. Ze vroegen aan de vakbonden om niet akkoord te gaan met de voorstellen. Die druk heeft nu in zekere zin zijn vruchten afgeworpen.

Bekijk hieronder onze reporter en luchtvaartexpert Riadh Bahri in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen