Archieffoto februari: grens tussen Venezuela en Brazilië
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Venezuela heropent de grens met Brazilië en Aruba

Venezuela gaat opnieuw zijn grens met Brazilië en zeegrens met Aruba openen. In februari van dit jaar liet de Venezolaanse president Maduro die grenzen sluiten om te verhinderen dat internationale (Amerikaanse) hulp het land zou binnen kunnen komen. Venezuela beschouwde die hulp als een inbreuk op zijn soevereiniteit. De Verenigde Staten steunen voluit Juan Guaidó, de oppositieleider met wie Maduro in een machtsstrijd verwikkeld is. De eveneens gesloten grens met Colombia blijft dicht. 

De Venezolaanse minister van Industrie, Tareck El Aissami kondigde aan dat de grens met Brazilië en de zeegrens met Aruba vanaf vrijdag weer open is voor handel en om te reizen. De grenzen met Colombia en de eilanden Bonaire en Curaçao blijven voorlopig dicht.

President Maduro liet de grenzen in februari sluiten toen de oppositie via die landen buitenlandse hulp naar Venezuela wilde brengen. Het land zit in een diepe crisis, met grote tekorten in basisvoorzieningen zoals eten en medicijnen. 

Ongeoorloofde inmenging

Maar Maduro beschouwde de hulp als ongeoorloofde inmenging in zijn land en een inbreuk de soevereiniteit van Venezuela. De hulp was grotendeels afkomstig van de Verenigde Staten, die openlijk zeggen dat het Maduro liever kwijt dan rijk is. De regering van president Trump steunt dan ook voluit oppositieleider Juan Guiadó. Ze erkennen de zelfverklaarde interim-president als rechtmatige president. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Grens met Colombia blijft dicht

De minister van Industrie zei op de staatstelevisie nog dat de grenzen met de andere buurlanden, Colombia, Bonaire en Curaçao gesloten blijven totdat die stoppen met alle “vijandelijkheden” en met de pogingen om de regering van president Maduro te destabiliseren. 

Vooral het sluiten van de grens met Colombia heeft impact op het leven van de Venezolanen –de meeste buitenlandse hulp was daar opgeslagen. Elke dag trokken duizenden Venezolanen de grens met Colombia over, sommigen definitief, anderen op zoek naar medische hulp of eten. Die grens blijft dus dicht, al zijn er elke dag wel Venezolanen die via "trochas" illegaal de oversteek maken.  

Zolang de machtsstrijd tussen Maduro en Guiadó niet beslecht is, zal die situatie wellicht niet veel veranderen. 

Meest gelezen