Videospeler inladen...

Vlaamse regering hakt knoop definitief door: Visartsluis wordt vervangen door nieuwe sluis

In Zeebrugge wordt de oude Visartsluis vervangen door een nieuwe sluis op dezelfde plek. Dat heeft de Vlaamse regering vanochtend definitief beslist. "We staan klaar om 1 miljard euro te investeren", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) over de beslissing. Tegen de bouw van de nieuwe sluis werden 750 bezwaarschriften ingediend, onder meer omdat het plan 35 onteigeningen inhoudt.

De oude Visartsluis uit 1907 voldoet al lang niet meer aan de noden van de moderne scheepvaart. Ook de Vandammesluis uit 1984 komt op leeftijd en moet regelmatig stilgelegd worden voor onderhoudswerken. Dat maakt de haven Zeebrugge kwetsbaar.

Daarom was in principe al beslist om een nieuwe sluis te bouwen waar nu de oude Visartsluis ligt. De nieuwe sluis zal 55 meter breed worden, 427 meter lang en 18,5 meter diep. Dat moet volstaan om de modernste autoschepen de achterhaven te laten binnenvaren.

(lees verder onder de  kaart)

Bezwaren

Tegen de plannen voor de nieuwe sluis kwamen 750 bezwaarschriften binnen, wegens de verkeershinder en de 35 onteigeningen die moeten gebeuren om het plan uit te voeren. Toch blijft de Vlaamse regering bij de vervanging van de Visartsluis. Maar ze belooft aangepaste maatregelen. 

“We besteden bijzondere aandacht aan de bewoners en bedrijven die voor de bouw van de nieuwe sluis onteigend moeten worden, maar we hebben ook oog voor de andere omwonenden", zegt minister Weyts.

"Daarom duiden we de provinciegouverneur aan om het verdere traject permanent te begeleiden, zodat iedereen rechtstreeks betrokken wordt bij de praktische uitwerking van de werken en de begeleidende maatregelen op vlak van bijvoorbeeld geluidsoverlast en uitstoot."

Meer informatie over de plannen voor de nieuwe sluis is te vinden op nieuwesluisbrugge.be.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen