Suhail Shaheen
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

VS en taliban sluiten reeks vredesgesprekken over Afghanistan "positief" af

De Verenigde Staten en de radicaal-islamitische taliban hebben donderdag in het Golfemiraat Qatar de zesde en laatste ronde van een reeks vredesgesprekken over Afghanistan "positief" afgesloten. Dat heeft een woordvoerder van de opstandelingen getwitterd. Volgens hem zijn de onderhandelingen, die zijn voortgezet ondanks een moordende aanval van de taliban tegen een door de VS gefinancierde ngo in Kaboel, "positief en constructief" afgelopen.

Suhail Shaheen, de politieke woordvoerder van de taliban in Doha, twitterde dat "enige vooruitgang" was geboekt tijdens deze zesde ronde van vredesbesprekingen en dat beide partijen zich ertoe hebben verbonden de onderhandelingen voort te zetten. "Deze ronde was over het algemeen positief en constructief en beide partijen luisterden met zorg en geduld naar elkaar", schreef Shaheen. De Amerikaanse ambassade in Kaboel noch de Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad, de delegatieleider in Qatar, hebben al gereageerd.

De discussies lijken te zijn gestruikeld over de centrale kwestie over de timing van de terugtrekking van Amerikaanse troepen. Alvorens een dergelijk tijdschema aan te kondigen, willen de Verenigde Staten dat de taliban veiligheidsgaranties bieden in de strijd tegen het terrorisme, overeenstemming bereiken over een staakt-het-vuren en de opening van een inter-Afghaanse dialoog. De opstandelingen herhalen van hun kant dat ze niet verder willen gaan totdat de Verenigde Staten officieel dit tijdschema aankondigen.

Door de VS geleide invasietroepen hebben eind 2001 het taliban-regime van de macht verdreven. De internationale militaire missie was een gevolg van de terroristische aanslagen van 11 september 2001. Sinds 2006 zijn de taliban terug en controleren ze vandaag opnieuw grote delen van het land. In die strijd sterven elk jaar duizenden burgers en manschappen van de veiligheidstroepen. Woensdag nog werden bij een aanval van de taliban op een internationale niet-gouvernementele organisatie in Kaboel negen mensen gedood.

Meest gelezen