Videospeler inladen...

Geen handelsakkoord tussen VS en China: VS voert extra heffing van 25 procent in op Chinese producten

De Verenigde Staten voeren extra heffingen in op Chinese producten. Op zo'n 200 miljard dollar aan Chinese goederen moet nu 25 procent taks worden betaald. Daarmee wordt nu bijna alle Chinese invoer in de VS extra belast. 

De Verenigde Staten en China hadden tot vanochtend 6 uur onze tijd om tot een handelsakkoord te komen. Maar dat is dus niet gelukt. Om 6.01 uur gingen de extra heffingen in. 

Vis, vlees, elektronica, huishoudproducten, zeep, kleding, auto-onderdelen, meubilair, speelgoed … de lijst met Chinese producten waarop extra heffingen worden geheven is eindeloos lang. Voor de meeste producten verhoogt het importtarief van 10 naar 25 procent.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De VS voert voor 539 miljard dollar aan Chinese producten in. Bijna die volledige Chinese import wordt nu extra belast.

Omgekeerd voert China veel minder Amerikaanse producten in. China heeft verschillende tegenmaatregelen genomen, maar door de ongelijkheid snijdt het mes dieper aan Chinese zijde. Die ongelijkheid gebruikt de Amerikaanse president Donald Trump nu om China te dwingen in de pas te lopen wanneer het aankomt op eerlijke handel en het naleven van octrooien.

Alleen maar verliezers?

Volgens de Amerikaanse president Trump kan zijn land dit conflict alleen maar winnen. “Er is niets fout aan 100 miljard extra belastinginkomsten”, tweette hij.

Toch speelt Trump hoog spel. Door de heffingen worden heel wat Chinese producten, zoals elektronica, nu een pak duurder voor de Amerikaanse consument. Een aantal Amerikaanse bedrijven zal daarvan profiteren, maar niet altijd zijn er even scherp geprijsde goede alternatieven voorhanden.

Het is niet uitgesloten dat er de komende uren alsnog een oplossing komt, want de gesprekken gaan wel nog voort.

Herbekijk hier de analyse in Het Journaal door VRT-reporter Michaël Van Droogenbroeck van de economische verhouding tussen de VS en China:

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen