Water-link gaat brak water uit Albertkanaal ontzilten

De Antwerpse watermaatschappij Water-link gaat 32 miljoen euro investeren in een systeem om brak water uit het Albertkanaal te ontzilten en te zuiveren tot drinkwater. Vanaf 2022 zal het systeem dienen om watertekorten in periodes van grote droogte te helpen opvangen.

Met de investering wil de watermaatschappij anticiperen op de klimaatverandering. "Een droog jaar dat zich nu eens in de 20 jaar voordoet, kan zich tegen 2100 eens in de twee jaar voordoen", zegt CEO Franky Cosaert. "2018 was zelfs al te vergelijken met een scenario uit 2100."

Winters met steeds meer neerslag zijn onvoldoende om het tekort dat ontstaat tijdens droge zomers op te vangen. Daarom gaat Water-link op zoek naar nieuwe waterbronnen zodat de leverzekerheid in Vlaanderen in de toekomst niet in gevaar komt. "Wij zijn bij Water-link koele minnaars van afschakelplannen", zegt voorzitter André Gantman. "Liever gaan we op zoek naar alternatieven."

Aan het Albertkanaal, stroomafwaarts van de sluis van Wijnegem, zal een nieuwe waterinname gebouwd worden. Hier zal brak kanaalwater -een mengsel van zoet kanaalwater en zout dokwater- worden ingenomen voor zuivering.

In Oelegem komt er in een van de twee zuiveringseenheden een moderne ontziltingsinstallatie. "Het is niet de bedoeling dat die permanent in gebruik is", zegt Cosaert. "Enkel in periodes van grote droogte zou die worden ingeschakeld."

Op dit moment loopt nog een haalbaarheidsstudie. De maatschappij verwacht tegen eind 2022 de eerste fase in productie te hebben, met 30.000 kubieke meter per dag. Tegen 2025 zou die opgeschaald worden naar 100.000 kubieke meter. De totale investering van het project wordt geraamd op 32 miljoen euro. Er is ook een investering in netversterking nodig van 18,5 miljoen euro.

Meest gelezen