Videospeler inladen...

Wouter Beke (CD&V): "Tegenover onafhankelijkheid van justitie staat ook verantwoordelijkheid"

CD&V-voorzitter Wouter Beke aanvaardt niet dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) politiek verantwoordelijk wordt gesteld voor het feit dat de moordenaar van Julie Van Espen niet in de cel zat. Volgens hem is ook het gerecht voor een stuk verantwoordelijk, met name als het gaat over de organisatie van de rechtspraak.

Dat de federale regering de afgelopen jaren bespaard heeft - ook op justitie - kan Wouter Beke moeilijk ontkennen. Maar de budgetten op Justitie zijn de afgelopen 5 jaar nominaal gelijk gebleven, aldus de CD&V-voorzitter in "De afspraak op vrijdag". Hij zegt dat er bespaard is door te hervormen, maar in Antwerpen zijn een aantal van die hervormingen niet toegepast. "Vandaag heeft de Hoge Raad voor Justitie gezegd dat ze zou gaan kijken hoe ze het in Antwerpen hebben georganiseerd. Ik denk dat dat ook een goede zaak is dat men dat doet."

Als een minister van Justitie ontslag moet nemen omdat een rechter een uitspraak doet of géén uitspraak doet, dan ga je om de 5 minuten een andere minister van Justitie hebben

CD&V-voorzitter Wouter Beke

"In een rechtstaat moet je weten wat je wil", aldus Beke. "Als we in ons land zeggen dat er een scheiding der machten is - en dat geldt voor de rechtspraak en de manier waarop die georganiseerd wordt - staat tegenover die vrijheid ook verantwoordelijkheid."

"Ik kan het niet beter zeggen dan met de woorden van justitiespecialist Jan Nolf: tegenover onafhankelijkheid staat ook wel verantwoordelijkheid." Een gedeelde verantwoordelijkheid van magistratuur en politiek, dan? "Het is voor een stuk een kwestie van middelen, het is voor een stuk een kwestie van procedures, maar het is ook een zaak van organisatie."

Ontslag wegens politieke verantwoordelijkheid is volgens Beke niet aan de orde. "Als een minister van Justitie ontslag moet nemen omdat een rechter een uitspraak doet of géén uitspraak doet, dan ga je om de 5 minuten een andere minister van Justitie hebben. Als we zeggen dat de minister van Justitie verantwoordelijk is voor de uitspraken die de rechter doet en voor de manier waarop de parketten zich organiseren, moeten we hem de instrumenten geven. Maar hij heeft die instrumenten niet, want dit is net de onafhankelijkheid waar justitie hard op staat."

Na de gemeenteraadsverkiezingen zijn we de gesprekken begonnen met Kris Peeters voor Europa en hebben we Hilde Crevits gevraagd om kandidaat-minister-president te zijn

CD&V-voorzitter Wouter Beke

Wouter Beke ontkent dat de aanduiding van Hilde Crevits als kandidaat-minister-president een manier zou zijn om zijn partij weer "in de campagne te knokken". "Na de gemeenteraadsverkiezingen zijn wij begonnen aan de campagne voor de verkiezingen van 26 mei. Dat betekent, programma, strategie, slogans enz... Na de gemeenteraadsverkiezingen zijn we de gesprekken begonnen met Kris Peeters voor Europa en hebben we Hilde Crevits gevraagd om kandidaat-minister-president te zijn."

"De bekendmaking van de keuze is laat", geeft hij toe, maar daar is ook een reden voor: Crevits wilde dat de Vlaamse regering tot en met Pasen beslissingen zou kunnen nemen en dat haar werk als minister van Onderwijs niet zou worden doorkruist door de campagne.

Bekijk hieronder de volledige uitzending van "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen