Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

ANC boekt slechtste verkiezingsresultaat ooit in Zuid-Afrika, maar behoudt meerderheid

In Zuid-Afrika heeft de regeringspartij ANC zoals verwacht de parlementsverkiezingen gewonnen, zij het met een historisch slecht resultaat. De onvrede van veel Zuid-Afrikanen over het beleid blijkt erg diep te zitten.

De overwinning van het ANC was verwacht en de meerderheid in het parlement is overeind gebleven. Toch zijn de cijfers niet erg hoopvol voor de partij. Met 57,5 procent van de stemmen haalt het ANC het slechtste resultaat sinds de eerste vrije verkiezingen die in 1994 Nelson Mandela aan de macht brachten. Met 230 van de 400 zetels behoudt het ANC nog altijd een absolute meerderheid. Bij de vorige verkiezingen in 2014 behaalde het ANC nog 62 procent van de stemmen.

Dat is nog altijd een pak meer dan de centrumrechtse oppositie van de Democratic Alliance (20,79 procent) met 84 zetels en de linkse Economic Freedom Fighters (10,78 procent) met 44 zetels. Toe nu toe had het ANC sinds 1994 nooit minder dan 60 procent van de stemmen gehaald. 

President Ramaphosa heeft dan wel zijn meerderheid behouden, maar zal het niet makkelijk krijgen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Het ANC kan dus nog eens vijf jaar met een meerderheid regeren in het parlement, maar president Cyril Ramaphosa zal het wel moeilijker krijgen om de clans binnen zijn partij onder controle te krijgen, net nu hij grote hervormingen wil doorvoeren. Ramaphosa is vorig jaar zijn partijgenoot Jacob Zuma opgevolgd toen die moest opstappen door talrijke corruptieschandalen. De huidige president heeft beloofd om die schandalen aan te pakken, evenals de hoge werkloosheid. 

Er is nog een ander weinig hoopvol teken: ook de opkomst voor de parlementsverkiezingen was met 65 procent erg laag. Het wordt ook uitkijken naar de resultaten van de verkiezingen in de negen provincies van Zuid-Afrika. Normaal heeft het ANC de macht in acht daarvan, enkel in Weskaap is de DA aan de macht. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen