Bart Somers (Open VLD) wil burgemeesterssjerp inruilen voor ministerpost: "Stempel zetten op samenlevingsbeleid"

Bart Somers (Open VLD) is naar eigen zeggen kandidaat om minister te worden in de volgende Vlaamse regering. Momenteel is Somers burgemeester van Mechelen. Hij heeft de ambitie om het "Mechelse model" rond samenlevingsproblemen in heel Vlaanderen in te voeren. "We zijn daar vandaag de dag niet zo goed mee bezig", zegt hij aan VRT NWS.

Somers is Open VLD-lijsttrekker in de provincie Antwerpen voor de Vlaamse verkiezingen. En hij lonkt nu dus expliciet naar een ministerpost in de Vlaamse regering na de verkiezingen van 26 mei. Eerder deze week liet hij al een soortgelijk geluid horen bij Radio 2. "Als we wat we in Mechelen gedaan hebben, zinvol naar Vlaanderen kunnen brengen, dan kan je daar moeilijk neen tegen zeggen." Het gaat dan met name over de aanpak van samenlevingsproblemen zoals polarisatie en extremisme.

Hij wil niet gezegd hebben dat hij kandidaat minister-president is. "Daar liggen al twee mensen in bed", zegt hij aan VRT NWS, verwijzend naar Bart De Wever (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V). "Voor mij gaat het niet over het postje. Voor mij gaat het over het beleid dat gevoerd wordt. Ik geloof dat je dat vanuit de regering moet doen. Als minister kun je daar echt het verschil maken."

"Dat is geen vrijblijvende keuze", voegt hij eraan toe. "Dat betekent ook dat je op dat samenlevingsbeleid een echte stempel moet kunnen zetten."

Burgemeester van Mechelen

Somers is al sinds 2001 burgemeester van Mechelen en zit in het Vlaams Parlement. Van 2003 tot 2004 was hij minister-president van de Vlaamse regering.

Mocht Bart Somers na 26 mei inderdaad naar de Vlaamse regering trekken, dan moet hij vervangen worden als burgemeester van Mechelen. Sommigen kijken daarvoor onder meer in de richting van Groen-politicus Kristof Calvo. Maar Somers zelf denkt eerder aan een vrouwelijke burgemeester als opvolger. In Mechelen zitten de groenen en de liberalen samen in een stadslijst.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen