AP

Belgische inzending "Mondo cane" krijgt eervolle vermelding bij start Biënnale van Venetië

De Belgische inzending voor de Biënnale van Venetië het project "Mondo cane" van de Brusselse kunstenaars Jos de Gruyter en Harald Thys heeft een eervolle vermelding gekregen bij de start van het gerenommeerde kunstevenement. Ook kunstenares Otobong Nkanga, die in Antwerpen woont en werkt, kreeg een eervolle vermelding.

De belangrijkste prijs, de Gouden Leeuw, was voor het Litouwse "Sun & sea (Marina)" van Lina Lapelyte, Vaiva Grainyte en Rugile Barzdziukaite.

Het oordeel van de jury over de Belgische inzending "Mondo cane" ("hondenwereld", met een twintigtal poppen op ware grootte verspreid over het hele paviljoen) klonk als volgt: "Kwistig in zijn humor bood het Belgische paviljoen een alternatieve blik op de onderschatte aspecten van de sociale relaties doorheen Europa.

Het geheimzinnig tonen van een serie verzonnen karakters in de vorm van gemechaniseerde poppen, gebaseerd op folkloristische stereotypes, maakte het het (Belgische) paviljoen mogelijk meerdere registers open te trekken, door twee of zelf meer parallelle werkelijkheden te scheppen."

Curator van de Belgische inzending die gestuurd is door de Fédération Wallonie-Bruxelles is Anne-Claire Schmitz. "Wij zijn zeer blij met de prijs, door te zijn uitgekozen uit de 90 vertegenwoordigde landen. Het is een grote steun voor ons werk", zei ze aan Belga. Harald Thys noemt de erkenning "het mooiste geschenk dat mijn leven me heeft geschonken, na mijn vrouw". 

De Gouden Leeuw voor de beste deelnemer aan de internationale tentoonstelling "May you live in interesting times" was voor de Amerikaanse filmmaker Arthur Jafa.

Ook kunstenares Otobong Nkanga, die in Antwerpen woont en werkt, kreeg een  speciale vermelding.

Meest gelezen