België betaalt minder digitaal dan Nederland en Zweden: sectorfederatie Febelfin start campagne

Belgen betalen nog veel meer cash dan Nederlanders, Denen en Zweden.  Nochtans is digitaal betalen veilig en ook goedkoper voor de samenleving. Met "Digital Payment Day" wil de financiële sectorfederatie Febelfin het tij doen keren. 

België hinkt op het vlak van digitale betalingen te ver achterop in vergelijking met meer noordelijk gelegen landen als Nederland en Zweden. Volgens gegevens van de Europese Centrale Bank gebeurde in 2016 nog 63 procent van de betalingen in België met cash geld. Nederlanders (45 procent cash betalingen), Denen (23 procent) en Zweden (15 procent) betalen veel vaker digitaal.

Uit een onderzoek dat Febelfin liet uitvoeren, blijkt nochtans dat negen op de tien Belgen digitaal betalen in principe verkiezen boven cash. Dat we toch nog veel met bankbiljetten en munten betalen,  komt doordat het niet altijd  en overal mogelijk is om met de kaart of de smartphone te betalen. "Uit ons onderzoek blijkt dat 11 procent van de mensen al eens weggegaan is uit een handelszaak omdat er niet digitaal betaald kon worden. Voor handelaars en vrije beroepen is dat dan toch een deel van de populatie dat je dan niet meer als klant hebt", zegt  Febelfin-CEO Karel Van Eetvelt.

Naast het lage aantal betaalterminals, heeft de consument nog te weinig vertrouwen in nieuwe digitale betaalmethodes, zoals contactloze betalingen. "Contactloos betalen gebeurt nochtans via hetzelfde netwerk als betalingen met kaart. Ze zijn dus even veilig", zegt Van Eetvelt.

Digitaal betalen is trouwens goedkoper voor de samenleving. "Cash geld in omloop houden, zadelt de samenleving met veel kosten op voor beveiliging en transport. Handelaars die cash geld  moeten bijhouden en ergens willen onderbrengen, betalen daar ook voor", zegt Van Eetvelt.

Om consumenten en handelaars beter te informeren lanceerde Febelfin de campagne "Betaal digitaal. 't Is het nieuwe normaal".  Vandaag is het sluitstuk van deze campagne met Digital Payment Day, een dag waarop iedere Belg digitaal betaalt, als het van Febelfin afhangt.

Meest gelezen