Europese kopstukken van Open VLD voeren campagne in Londen

De belangrijkste kandidaten op de Europese lijst van Open VLD zijn vrijdag naar Londen getrokken om er hun prioriteiten voor de Europese verkiezingen voor te stellen, en hun Britse bondgenoten van de Liberal Democrats een duwtje in de rug te geven in hun campagne tegen de brexit.

"De chaos van de brexit maakt duidelijk dat we Europa niet "for granted" mogen nemen. De Europese Unie is verre van perfect, maar met z'n allen samen staan we zoveel sterker dan als België alleen", licht lijsttrekker Guy Verhofstadt toe. "Door onze campagne te lanceren in Londen, willen we tonen dat we geen herhaling van de brexit willen. We moeten vechten tegen het nationalisme en populisme dat tot deze situaties leidt", zo sprak hij een menigte van tegenstanders van een Brits vertrek toe.

Samen met een aantal kandidaten van de Lib Dems gingen de Vlaamse liberalen in de Londense stadswijk Camden campagne voeren van deur tot deur. De Lib Dems weigeren het echtscheidingsakkoord te ondersteunen en ijveren voor een tweede referendum. "Open VLD staat erg dicht bij de Britse liberalen. We delen onze progressieve waarden en het feit dat wij voor Europa door het vuur willen gaan", onderstrepen Hilde Vautmans en Alicja Gescinska, respectievelijk tweede en derde op de Europese liberale lijst.

Momenteel beschikken de Lib Dems met Catherine Bearder slechts over één verkozene in het Europees Parlement. Ze gaan ervan uit dat ze hun zetelaantal in Straatsburg fors kunnen opkrikken. Als uitgesproken tegenstanders van de brexit kwamen ze vorige week al als winnaars uit de lokale verkiezingen, en de peilingen dichten hen nu minstens vijf zetels in het Europees Parlement toe.

De Lib Dems krijgen bij de Europese stembusgang wel concurrentie van Change UK, een nieuwe partij met vroegere leden van de conservatieven en Labour die eveneens achter de eis voor een tweede referendum staan. Change UK wou echter geen alliantie vormen met de Lib Dems of The Green Party.

Het is volgens goede bronnen niet uitgesloten dat er later alsnog gesprekken kunnen aangeknoopt worden met Change UK, over een toetreding tot de nieuwe fractie in het Europees Parlement die de liberalen op poten willen zetten met La République en Marche van de Franse president Emmanuel Macron. Momenteel zijn daarover met Change UK echter nog geen gesprekken aan de gang.

Verhofstadt voorspelt in ieder geval "een sterke steun" van de Britse kiezers voor de partijen die het Verenigd Koninkrijk bij de EU willen houden. De mensen kunnen "van mening veranderen", zei hij. In 2016 haalden de voorstanders van een brexit bijna 52 procent van de stemmen.  Met de vraag of er een tweede referendum moet komen, laat de oud-premier zich niet in. "Dat moeten de Britten beslissen."

Omdat het Britse parlement het echtscheidingsakkoord met de EU nog steeds niet heeft goedgekeurd, zijn de Britten verplicht om deel te nemen aan de Europese verkiezingen. Het is echter niet duidelijk of en hoe lang hun verkozenen zullen zetelen in het nieuwe Europees Parlement, dat begin juli geïnstalleerd wordt. De EU heeft de Britten voorlopig uitstel verleend tot 31 oktober, maar ze kunnen de deur sneller achter zich dichttrekken, als Londen de knoop rond het echtscheidingsakkoord snel kan ontwarren.

Open VLD zelf voert een Europese campagne rond vijf assen: een sterk migratiebeleid met sterke buitengrenzen, een beter Europees veiligheidsbeleid met een eigen Europese FBI, een verdieping van de economische samenwerking en een sterk sociaal beleid, de koppeling van steunfondsen aan respect voor de beginselen van de democratie en rechtsstaat en een slankere en daadkrachtigere EU. Dat laatste willen de liberalen onder meer bereiken door het aantal eurocommissarissen te verminderen en de unanimiteitsregel af te schaffen. "De Europese Unie is niet perfect, maar we moeten haar durven te veranderen om haar te verbeteren", besluit Europees lijstduwer voor Open VLD Lynn Wesenbeek.

Meest gelezen