China investeert massaal in Gwadar om invloed te projecteren in de Indische Oceaan.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Gewapende mannen bestormen luxehotel in Pakistaanse havenstad Gwadar

Vanmiddag zijn vier gewapende mannen het vijfsterrenhotel Pearl Continental in Gwadar binnengetrokken. Na een urenlang vuurgevecht met de Pakistaanse veiligheidsdiensten zijn de gewapende mannen gedood. De aanval is erg snel opgeëist door de lokale rebellengroep Baluchistan Liberation Army.

Volgens het Engelstalige blad "Dawn" zouden de aanvallers met een bootje aangekomen zijn. Ze zouden dan al schietend het Pearl Continental Hotel in Gwadar zijn binnengevallen. Daarbij kwam een bewakingsagent om het leven. 

Het kwam tot vuurgevechten  met de politie en met leden van de Pakistaanse antiterreureenheid. Die zetten de omgeving vrijwel meteen af en het hotel werd geëvacueerd. De vier aanvallers zijn intussen gedood door het leger. Volgens de directie waren er geen buitenlandse gasten in het hotel. Wel zouden er gewonden zijn gevallen. Het hotel zou vaak bezocht worden door Chinese zakenlui.

Lokale groep wil China treffen

De aanval is vrijwel meteen opgeëist door het Baluchistan Liberation Army (BLA), een lokale rebellengroep die strijdt voor afscheuring of alleszins grotere autonomie van Baluchistan. Dat is de armste provincie van het land en de lokale bevolking voelt zich gediscrimineerd ondanks rijkdommen zoals steenkool en aardgas. De provincie heeft een lange geschiedenis van rebellie tegen Pakistan, dat hard terugslaat met schendingen van mensenrechten, wat dan weer de onvrede voedt.

Het BLA is berucht van aanslagen en moordpartijen op niet-Baluchi's die in de provincie wonen en werken. Naast het BLA zijn echter nog andere lokale groepen actief zoals de Pakistaanse taliban en is er terreur van extremistische soennieten zoals de terreurgroep IS tegen sjiieten. Vorig jaar zijn honderden mensen gedood bij geweld in Baluchistan.

Tegelijk is Gwadar een belangrijke havenstad aan de Indische Oceaan, niet ver van de grens met Iran. Het is ook het eindpunt van de "economische corridor" tussen de Chinese regio Xinjiang en Pakistan en China investeert massaal in de uitbouw van een haven en een nieuwe luchthaven. Daarbij worden echter Chinese arbeiders overgebracht en levert dat weinig banen op voor de lokale bevolking.  Vorig jaar eiste het BLA ook een aanslag op op het Chinese consulaat in de stad Karachi waarbij toen vier doden zijn gevallen.

Meest gelezen