Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Houthi's trekken zich terug uit Jemenitische havens, in uitvoering van het vredesakkoord

De sjiitische militie trekt zich terug uit twee van de drie havens aan de Rode Zee die ze in handen hebben. Daardoor zou humanitaire hulp sneller en gemakkelijker naar de hongerende bevolking in Jemen worden aangevoerd. De pro-Saudische "regering" spreekt dan weer over "show".

Begin dit jaar zijn de strijdende partijen in Jemen in de Zweedse hoofdstad Stockholm een bestand overeengekomen. Dat hield de terugtrekking in van troepen uit drie havens aan de Rode Zee die nu in handen zijn van de sjiitische Houthi-militie. In ruil moeten soennitische milities die gesteund worden door Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, zich ook uit die buurt terugtrekken. (Lees verder onder de foto).

De havens aan de Rode Zee zijn erg belangrijk voor de toevoer van erg nodige humanitaire hulp in Jemen.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Die terugtrekking is maandenlang uitgesteld wegens het grote wantrouwen tussen de partijen, maar volgens het persbureau Reuters hebben de Houthi's nu vanmiddag de havens Salif en Ras Isa overgedragen aan de lokale havenpolitie. Ze zouden dat ook doen met de grotere haven Al Hudaydah iets meer ten zuiden daarvan maar in ruil moeten de soennitische troepen gesteund door Saudi-Arabië dan ook die omgeving verlaten.  

Daar zit het probleem nu: volgens de door de Saudi's gesteunde "regering" is de zet van de Houthi's "show" en zouden de Houthi's die havens enkel overdragen aan hen gunstig gezinde politietroepen. De Houthi's roepen de waarnemers van de VN dan ook op om de afspraken inzake Al Hudaydah na te komen, dus moeten de soennitische milities ook vertrekken uit de omgeving. Als dat niet gebeurt, zou de vredesdeal kunnen mislukken. 

Poort naar de hongerende bevolking

Al Hudaydah, Salif en Ras Isa zijn van erg groot belang voor de aanvoer van humanitaire hulp naar het binnenland van Jemen. Via die havens moet 70 procent van de bevolking van Jemen bevoorraad worden. Door de verwoesting van infrastructuur is er een humanitaire crisis in Jemen met massale hongersnood, kindersterfte, gebrek aan geneesmiddelen en gebombardeerde ziekenhuizen. 

Niet dat die havens niet bruikbaar waren, maar net omdat ze in handen van de Houthi's waren, moest alle verkeer ernaartoe eerst gecontroleerd worden door Saudische marineschepen wat tot veel tijdverlies leidt. De Saudi's en Egyptenaren handhaven een maritieme blokkade tegen het gebied dat gecontroleerd wordt door de Houthi's. In dat gebied woont wel het grootste deel van de bevolking van Jemen. 

Meest gelezen