McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Welke boeken hebben kinderen en jongeren het afgelopen jaar het liefste gelezen?

De Kinder- en Jeugdjury, de grootste jonge leesclub van Vlaanderen, heeft de boeken bekendgemaakt die ze het afgelopen jaar het liefste gelezen heeft. Onder meer "Plasman" en "De keukenprins van Mocano: reis naar het Hoge Noorden" vielen in de prijzen. Opvallend is dat liefst 9.222 kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar het afgelopen jaar meelazen en -stemden. Dat zijn er bijna 1.000 meer dan vorig jaar.

Elk jaar bekroont de Kinder- en jeugdjury haar favoriete boeken. Een heel leesjaar lang - van oktober tot april - lezen en bespreken kinderen en jongeren acht genomineerde boeken en kiezen ze hun winnaars. In elk van de zes leeftijdscategorieën wint het boek met de meeste stemmen.

Dit zijn de winnaars dit jaar:

  • 4-6 jaar: "Plasman" van Jaap Robben en Benjamin Leroy (illustraties)
  • 6-8 jaar: "Dappere Max" van Ed Vere en Edward van de Vendel (vertaling)
  • 8-10 jaar: "De keukenprins van Mocano: reis naar het Hoge Noorden" van Mathilda Masters en Georgien Overwater (illustraties)
  • 10-12 jaar: "De oorlog die mijn leven redde" van Kimberley Brubaker Bradley en Ernst Bergboer (vertaling)
  • 12-14 jaar: "Oorlog in een koffer" van Berti Persoons
  • 14-16 jaar: "Cel 7" van Kerry Drewery en Selma Soester (vertaling)

Voor het eerst sinds de oprichting in 1982 zaten meer dan 9.000 lezers in de jury. Vorig jaar telde de jury nog 8.269 leden, dit jaar kwamen er dus 951 nieuwe lezers bij. In vijf jaar tijd was er een groei van meer dan 42 procent.

"Het stemt ons blij en optimistisch dat de aantrekkingskracht van de Kinder- en Jeugdjury alleen maar groter lijkt te worden", zo zegt Sylvie Dhaene, directeur van Iedereen Leest. "Met de KJV wil Iedereen Leest - samen met meer dan 1.000 vrijwilligers, bibliotheekmedewerkers en leerkrachten die de lokale leesgroepen begeleiden - volop inzetten op leesplezier. We vinden het belangrijk dat kinderen hun leessmaak verbreden en verdiepen. Daarvoor biedt de KJV het perfecte kader. Fijn dat deze beproefde formule blijft aanslaan."

Meest gelezen