archieffoto
AFP or licensors

Minder gele hesjes de straat op bij 26e protestdag in Frankrijk

Zowat 18.600 "gele hesjes" zijn gisteren in diverse Franse steden de straat opgetrokken. Onder hen waren er 1.200 in Parijs, blijkt uit de cijfers van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het cijfer bevestigt de dalende trend van de opkomst, na zes maanden van protest tegen het sociale en fiscale beleid van de regering.

De organisatoren van de gele hesjes betwisten de officiële cijfers. Zij telden zelf meer dan 37.000 deelnemers.

Vorige week telde Binnenlandse Zaken in totaal 18.900 demonstranten, van wie 1.460 in Parijs - de organisatoren telden er zelf meer dan 40.000. Dat was ook toen de magerste opkomst sinds de start van het protest medio november. Ook de weken voordien viel het aantal deelnemers al terug. Op 17 november ging het nog om 282.000 mensen.

Onder meer in Lyon en Nantes waren er protestmarsen. In beide steden, waar de nationale betogingen van de dag plaatsvonden, waren er telkens zowat 2.000 aanwezigen. Ook onder meer in Toulouse en Bordeaux waren er optochten.

In Nantes en Toulouse is het tot rellen gekomen tussen ordetroepen en manifestanten. Zo werd in Nantes een politiebrigade bekogeld met projectielen. Daarop rukten agenten uit en gebruikten ze niet-dodelijke wapens om de menigte uiteen te jagen. In Lyon kregen agenten flessen, stenen en bommetjes toegeworpen. Daar zette de politie traangas in.  

Meest gelezen