Moordenaar Julie Van Espen keerde drie keer niet op tijd terug naar de gevangenis

Steve Bakelmans, de man die is aangehouden voor de moord op Julie Van Espen, is in een vorig dossier verschillende keren niet op tijd naar de gevangenis teruggekeerd. Dat schrijft Het Nieuwsblad en is bevestigd aan onze redactie.

Bakelmans werd in 2004 tot vier jaar cel veroordeeld voor verkrachting. Tussen 2004 en 2008 kreeg hij drie keer een uitgaansvergunning waardoor hij een aantal uren de gevangenis mocht verlaten. Maar hij keerde niet op tijd terug: in 2006 bleef hij zeven maanden weg, in 2008 twee maanden. Die maanden moest Bakelmans uiteindelijk wel extra uitzitten in de cel.

Die zaak houdt evenwel geen verband met zijn veroordeling voor verkrachting uit 2017. Toen werd Bakelmans niet onmiddellijk aangehouden omdat er volgens de rechter toen geen gevaar was dat hij zou vluchten. Bakelmans ging in beroep tegen zijn veroordeling en kon zo op vrije voeten blijven.

De rechter die oordeelde dat Steve Bakelmans niet onmiddellijk moest worden aangehouden, wist niet dat Bakelmans bij een vorige veroordeling verschillende keren niet op tijd naar de gevangenis was teruggekeerd. Dat laat de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg weten.

Vluchtgevaar?

In theorie had de rechter in 2017 - die voor de onmiddellijke aanhouding moest oordelen over het vluchtgevaar - rekening kunnen houden met het feit dat Bakelmans in een vorig dossier een aantal keer niet op tijd was teruggekeerd na een uitgaansvergunning.

Maar een vorig strafuitvoeringsdossier wordt niet gevoegd bij een volgend strafdossier. Het openbaar ministerie - dat de onmiddellijke aanhouding vroeg - had het argument wel kunnen aanhalen, maar in de praktijk gebeurt het zelden dat er daarvoor in oude strafuitvoeringsdossiers wordt gekeken.

Het Gevangeniswezen zegt dan weer dat het destijds een brief naar het openbaar ministerie in Antwerpen heeft gestuurd met informatie over dat niet op tijd terugkeren naar de gevangenis van Bakelmans. Bovendien heeft justitie ook toegang tot de databank van het Gevangeniswezen, waarin die informatie ook terug te vinden is. 

2017

Het is wel de vraag of dat überhaupt de beslissing van de rechter - om Bakelmans niet onmiddellijk aan te houden - zou hebben beïnvloed. Dat Bakelmans niet op tijd naar de cel was teruggekeerd, dateerde ondertussen al van 10 jaar geleden. En in de nieuwe zaak was hij steeds beschikbaar geweest.

Meest gelezen