Woensdagavond was er ook al een stille wake voor Julie Van Espen.
Belga

Stille mars tegen seksueel geweld in Antwerpen: dit moet u weten

Vandaag vindt er in Antwerpen naar aanleiding van de moord op Julie Van Espen een stille mars tegen (seksueel) geweld plaats.  Er wordt veel volk verwacht, maar het blijft moeilijk om in te schatten hoeveel mensen er uiteindelijk zullen opdagen. De politie roept op om zoveel mogelijk met de fiets of met het openbaar vervoer naar het  centrum van Antwerpen te gaan en op tijd te vertrekken. 

Naar aanleiding van de moord op de 23-jarige studente Julie Van Espen vorig weekend in Merksem vindt vandaag een stille mars plaats in Antwerpen. De organisatoren willen protesteren tegen (seksueel) geweld in het algemeen en "tegen het juridische beleid dat faalt". Ze willen ook hun steun uitspreken voor de slachtoffers van (seksueel) geweld. 

De organisatoren benadrukken dat iedereen (M/V/X) welkom is. "Wij geven een gezicht aan alle slachtoffers van (seksueel) geweld, ongeacht geslacht, etnische afkomst, seksuele oriëntatie, huidskleur, leeftijd, religie, gezondheidssituatie..."

Op dit moment hebben al meer dan 8.000 mensen op Facebook aangegeven dat ze gaan. Meer dan 27.000 mensen hebben hun interesse getoond voor dit evenement. Vrijdagavond deelden verschillende BV's op sociale media met de hashtag #Enough ook nog een videoboodschap. 

Bekijk hier de video-oproep (en lees verder onder de video):

Om 14 uur wordt er verzameld op het Koningin Astridplein (aan het Centraal Station). De mars vertrekt ten laatste om 14.30 uur en trekt door het centrum van Antwerpen, van het Astridplein via de Keyserlei en de Meir over de Groenplaats, Oude Koornmarkt en de Suikerrui naar het Steenplein.  Er zal mogelijk hinder zijn voor wie zich in de omgeving bevindt en niet deelneemt aan de optocht. 

"Verplaats je auto op tijd"

Er geldt een parkeerverbod op het Steenplein dat ingegaan is om 0.01 uur. Wagens die niet op tijd verplaatst werden, zullen op kosten van de eigenaar getakeld worden.

"Vertrek op tijd en kies voor het openbaar vervoer"

Wie wil deelnemen aan de stille mars, krijgt van de politie de raad om op tijd naar Antwerpen te vertrekken en bij voorkeur het openbaar vervoer te nemen. Het vertrekpunt van de mars ligt aan het Centraal Station. 

Wie toch met de auto komt, parkeert die best op parkeerterreinen aan de rand van de stad en neemt van daaruit het openbaar vervoer richting Centraal Station. 

Om van het Steenplein terug te keren naar het station kan tram 2, 3, 5, 9 of 15 genomen worden tot aan halte Astrid of Diamant. 

"Door en voor burgers, sereen en respectvol"

De politie verwacht een serene mars, maar zal zichtbaar aanwezig zijn als aanspreekpunt voor de deelnemers.

De organisatoren benadrukken dat de organisatie door en voor burgers georganiseerd wordt. Ze vragen dan ook aan politici "om het evenement niet te gebruiken voor de eigen politieke agenda". Ze dringen erop aan dat ze een serene en respectvolle mars willen die in stilte wordt gehouden. 

Bekijk hier de aankondigende reportage uit "Het Journaal" van zaterdag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen