SCIENCE PHOTO LIBRARY

Penisverlengingen zijn over het algemeen geen succes

Mannen zijn er in allerlei maten en vormen. Hetzelfde geldt voor hun voortplantingsorgaan. En dat zorgt bij een pak mannen voor onzekerheid en frustratie, zeker als het over de lengte van hun penis gaat. Sommigen grijpen dan ook naar allerlei middelen om er een centimeter of twee bij te krijgen: dat gaat van crèmes over pompjes tot vetinjecties en zelfs operaties. Maar zowel chirurgisch als op andere manieren werkt zo'n verlengende ingreep veelal niet. Integendeel, een groep wetenschappers die 17 studies over het onderwerp in detail heeft onderzocht, kwam tot de conclusie dat het soms zelfs een negatief effect heeft.

De studie, die gepubliceerd werd in het Sexual Medicine Reviews van de International Society for Sexual Medicine, raadt dergelijke ingrepen eerder af. "Dit soort behandelingen zou eigenlijk nooit uitgevoerd moeten worden", zegt de Britse uroloog Gordon Muir van het King's College in London. "Het is eigenlijk op elke manier verkeerd."

Zo zijn er mannen die na een ingreep moeten vaststellen dat hun -te kleine- trots nog kleiner geworden is, of vervormd. Volgens Muir gaan te veel mannen te rade bij wat hij kwakzalvers noemt, "die misbruik maken van kwetsbare mannen".

Nog volgens de wetenschapper kost een penisverlenging gemakkelijk 40.000 euro, terwijl slechts 20 procent daadwerkelijk tevreden is na de behandeling.

Uit een studie van het King's College uit 2015 bij 15.500 mannen blijkt dat de gemiddelde lengte van de penis 9,16 cm is in rust en 13,12 cm in erecte toestand. De omtrek bedraagt gemiddeld 9,31 cm in rust en 11,66 cm bij een erectie. Of er in de studie rekening gehouden werd met de verschillen in nationaliteiten, is niet duidelijk.

Meest gelezen