Alexis Tsipras

Tsipras overleeft zelf uitgelokte vertrouwensstemming in Grieks parlement

Het Griekse parlement heeft vrijdagavond tijdens een stemming zijn vertrouwen in de regering van premier Alexis Tsipras bevestigd. Er stemden 153 volksvertegenwoordigers voor de voortzetting van de regering-Tsipras, 136 parlementsleden stemden tegen.

De vertrouwensstemming kwam er op vraag van de Griekse regering zelf. Oorspronkelijk had de conservatieve Griekse oppositiepartij ND (Nea Dimokratia) een motie van wantrouwen ingediend tegen een minister die zich op een beledigende manier zou hebben uitgelaten over een ND-politicus met een beperking. Maar Tsipras heeft die motie gecounterd door aan het parlement de vraag voor te leggen of er nog vertrouwen was in de volledige regering.

De motie volgde op een drie dagen durend debat in het parlement, waarin het regeringsbeleid aan bod kwam. Maar tijdens de felle discussies werden ook regelmatig persoonlijke beledigingen geuit.

De toon van de politieke debatten is in Athene fel verhard in de aanloop naar de Europese verkiezingen van 26 mei. Bovendien vinden in oktober ook parlementsverkiezingen plaats in Griekenland.

Videospeler inladen...

Meest gelezen