Twee agenten uit Charleroi aangehouden in onderzoek grootschalige autozwendel

Dinsdag viel de politie binnen op ruim 200 plaatsen in Henegouwen, Brussel, Vlaams-Brabant en ook Frankrijk, in het onderzoek naar een bende autodieven. Het was één van de grootste politie-acties in jaren, er waren meer dan 1.000 agenten bij betrokken. Twee van die agenten worden nu zelf verdacht in deze zaak, ze zijn beiden aangehouden voor corruptie.

Het gerecht onderzoekt of twee agenten uit Charleroi banden hebben met een bende autodieven, die de voorbije twee jaar meer dan 600 mensen zou hebben opgelicht. De bende benaderde mensen die hun auto tweedehands verkochten en toonde hen een vals betalingsbewijs. Toen de gedupeerden door hadden dat ze waren opgelicht, waren de dieven al lang verdwenen, mét hun auto.

In deze zaak werden tientallen mensen opgepakt, meestal Roma uit Oost-Europa. Uiteindelijk bleven ruim 20 mensen aangehouden. De politie nam ook één miljoen euro in cash in beslag, naast tientallen auto's, caravans, huizen en wapens.

Vandaag raakte bekend dat de speurders ook twee politiemannen oppakten die werkten in Roux, een deelgemeente van Charleroi. Ze worden ervan verdacht tegen betaling valse papieren te hebben geleverd aan de oplichters. Het ging om bewijzen van verlies van autopapieren, zodat de dieven de auto's makkelijker konden verkopen of over de grens brengen.

Beide agenten zijn intussen aangehouden door de onderzoeksrechter. Ze worden verdacht van corruptie en schending van het beroepsgeheim. 

Meest gelezen