Twee mannen in verdenking gesteld na rellen waarbij journaliste omkwam in Noord-Ierland

Twee mannen zijn in verdenking gesteld naar aanleiding van de rellen vorige maand in Londonderry in Noord-Ierland. Tijdens die rellen werd journaliste Lyra McKee doodgeschoten.

De mannen van 38 en 51 jaar oud zijn vandaag voor het eerst voor de rechter verschenen, meldt de Noord-Ierse politie. Ze zijn onder meer in verdenking gesteld voor het verstoren van de openbare orde, brandstichting en het gebruik van molotovcocktails. Volgens de Britse openbare omroep blijven de twee verdachten tot nader order in de cel. Twee andere mannen die donderdag samen met de twee verdachten gearresteerd werden, zijn vrijgelaten zonder inverdenkingstelling.

De katholiek-nationalistische groep New IRA eiste de verantwoordelijkheid voor de dood van journaliste McKee op, maar zei dat het om een "tragische" vergissing ging. Wie het dodelijke schot afgevuurd heeft, is nog niet duidelijk.

New IRA komt voort uit de splintergroeperingen van het Iers-Republikeinse Leger (IRA), dat gedurende 30 jaar op een gewelddadige manier probeerde om een eenmaking van de twee delen van Ierland te bewerkstelligen. Bij de zogenaamde "troubles" kwamen zo'n 3.700 mensen om het leven en raakten er 50.000 gewond. Daar kwam een einde aan met het Goedevrijdagakkoord van april 1998.

Meest gelezen