De USS Arlington kan gebruikt worden als varende basis voor grondtroepen of "special forces".
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VS stuurt nog extra oorlogsschip en Patriot-antiraketraketten naar de Perzische Golf

De Verenigde Staten voeren de militaire opbouw in de regio rond de Perzische Golf nog verder op. De vloot met een vliegdekschip die onderweg is, wordt nog verder versterkt met een extra oorlogsbodem en er wordt ook een batterij Patriotraketten overgevlogen.

Enkele dagen geleden is de "carrier strike group" met het vliegdekschip USS Abraham Lincoln door het Suezkanaal naar de Rode Zee gevaren. Ook zijn B-52 strategische bommenwerpers overgevlogen naar de basis al-Ubayd in de Golfstaat Qatar. (Lees verder onder de raket).

De Patriotraketten zijn sinds de Golfoorlog om Koeweit geen onbekende in de regio.

Vandaag heeft het Pentagon laten verstaan dat ook een batterij Patriotraketten onderweg is naar de regio. Bovendien wordt de opstomende vloot versterkt met de USS Arlington. 

Dat laatste schip heeft amfibische en conventionele landingsvaartuigen aan boord evenals helikopters en vliegtuigen, evenals een niet nader genoemd aantal elitetroepen van het korps Marines. Een dergelijk schip is erg geschikt als mobiele lanceerbasis voor "special forces". Er is overigens al een vloot met gelijkaardige schepen aanwezig in de Perzische Golf.

Druk opvoeren of echte bedreiging?

Iran spreekt over "psychologische oorlogsvoering en intimidatie", maar volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie waren er wel degelijk "reële bedreigingen voor onze troepen in de regio".

Dat zou kunnen slaan op de VS-militairen die nog in Irak en Syrië aanwezig zijn, maar ook op VS-steunpunten in Qatar of elders. Die dreiging zou mogelijk uitgaan van bondgenoten van Iran in de vorm van sjiitische milities in Irak, Syrië, Libanon of Jemen.

Het vliegdekschip Abraham Lincoln met begeleidende vloot in het Suezkanaal.

Opvallend is wel dat de VS de voorbije maanden net wapentuig en troepen heeft weggehaald uit het Midden-Oosten nu het "kalifaat" van de terreurgroep IS in Syrië en Irak opgedoekt is. 

De spanningen met Iran lopen echter met de dag op. De VS wil met sancties derde landen verhinderen om nog olie of aardgas uit Iran te kopen en dat leidt nu al tot zware economische problemen in Iran. Dat land heeft onlangs gedreigd  om sommige bepalingen uit het nucleaire verdrag uit 2015 niet langer na te leven als de Europese landen en Rusland de Amerikaanse sanctiedreiging niet zouden negeren. Als dat gebeurt, zou Europa ook nieuwe sancties tegen Iran uitvaardigen.

In het ultieme geval kan Iran proberen om strategische zeestraten zoals die van Hormuz aan de Perzische Golf of de Bab al-Mandeb aan de Rode Zee af te sluiten en dat zal zeker leiden tot een militaire reactie van de VS. 

Meest gelezen