2018 Invision

Actrice Peggy Lipton, bekend van "The mod squad" en "Twin Peaks", overleden

De Amerikaanse actrice Peggy Lipton is overleden aan de gevolgen van kanker. Lipton is bekend van populaire tv-reeksen als "The mod squad" en "Twin peaks" (waarin ze Norma Jennings speelde). Ze was 72. 

Lipton werd geboren in New York en begon op 15-jarige leeftijd met modellenwerk. Op haar 19e, toen ze met haar gezin verhuisd was naar Los Angeles, maakte ze haar televisiedebuut in de sitcom "The John Forsythe show". Daarna volgden nog rollen in series als "Bewitched", "The Alfred Hitchcock hour" en The virginian".

De grote doorbraak voor Lipton kwam er op haar 21e, toen ze undercoveragente Julie Barnes vertolkte in "The mod squad". De serie was heel populair en was vijf seizoenen te zien op de Amerikaanse televisie (1968-1973). Er kwamen thema's als de Vietnamoorlog, drugs en huiselijk geweld in aan bod. Lipton kreeg in 1971 voor haar rol een Golden Globe voor beste actrice in een televisiedrama.

In 1974 trouwde ze met muziekproducer Quincy Jones. Ze kregen twee kinderen: Rashida en Kadida. Ze besliste toen afscheid te nemen van de filmindustrie. 

(lees verder onder de foto) 

Quincy Jones, Rashida Jones en Peggy Lipton in 2014.

Maar eind jaren 80 wist regisseur David Lynch haar te overtuigen mee te spelen in wat later een van dé grootste cultseries van de vorige eeuw zou blijken te zijn: "Twin Peaks", waarin ze de rol van serveerster Norma Jennings speelde.

Door het succes van Twin Peaks was Lipton plots weer vaker te zien in films en series. Zo had ze terugkerende gastrollen in "Popular" en "Alias" en was ze te zien in de Twin Peaks-prequel "Twin Peaks: Fire walk with me".

In 2004 werd bij Lipton darmkanker vastgesteld. De voorbije jaren was ze nog af en toe te zien in films zoals "When in Rome" en "A dog's purpose".  

Meest gelezen