Guy Vanhengel met darmkanker testkit

Brussel rekent op apothekers voor preventie darmkanker

De meer dan 500 apothekers in Brussel worden ingeschakeld in de preventie van darmkanker. Ze krijgen namelijk een belangrijke rol bij de verdeling van testkits. "Niet iedereen heeft een huisarts, maar iedereen heeft wel een apotheker", verklaarde ontslagnemend Brussels minister Guy Vanhengel zaterdag op het symposium Medische Wereld aan het UZ in Jette.

In België worden elk jaar 8.700 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker gediagnosticeerd. In Brussel laat slechts 10 procent van de bevolking zich screenen. In Vlaanderen is dat 68 procent. Daarom besliste de gemeenschapscommissie eind vorig jaar het deelnamepercentage zo snel mogelijk op te krikken met een eigen opsporingsprogramma op maat van Brussel.

Tot nog toe moesten de Brusselaars een testkit vragen bij de huisarts of online een bestelling plaatsen. Deze werkwijze was niet alleen omslachtig. Een derde van de Brusselaars beschikt niet eens over een eigen huisarts. Een bezoek aan de huisarts is ook betalend, wat ook voor velen een extra drempel inhoudt. De specifieke samenstelling van de Brusselse bevolking noopte de overheid er toe een specifieke uitnodigings- en communicatiestrategie uit te werken, legt Vanhengel uit.

Daarom werd ervoor gekozen de apothekers te betrekken. De testkits opsturen, zoals in Vlaanderen, is geen optie. In Brussel verhuizen de mensen immers veel sneller. Om de tien jaar woont de hele bevolking van Brussel op een ander adres. "Er zou dus teveel geld verspild worden", weet Vanhengel.

Meest gelezen