moskee Keulen

Concept van een "moskeetaks" wint veld in Duitsland

Het idee om in Duitsland een religieuze taks te heffen op - in praktijk - moskeeën wint veld. Velen maken zich immers ook zorgen omtrent financiering vanuit het buitenland, met name Turkije of salafistische bewegingen.

In een antwoord op een parlementaire vraag, waarover de zondagseditie van het boulevardblad Bild heeft bericht, heeft de regering van kanselier Angela Merkel het een "mogelijkheid" genoemd om plaatsen van religieuze beleving voor moslims te financieren door middel van een "moskeetaks". Die taks zou dan bij de islamitische gemeenschap worden geheven. Er bestaat nu al een religieuze taks die Duitsland bij christenen heft. De islamitische gemeenschap omvat momenteel vijf miljoen mensen, of zes procent van de hele bevolking.

De regering in Berlijn meent niettemin dat de deelstaten het initiatief voor zo een belasting moeten nemen, want zij zijn in Duitsland bevoegd voor de cultus. Volgens de zondagseditie van de krant Die Welt is een groot aantal van die deelstaten bereid een dergelijke "moskeetaks" te heffen.

Meest gelezen