Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Wordt brexitpartij van Farage grote winnaar van Europese verkiezingen? Volgens peiling wel

In het Verenigd Koninkrijk zou de nieuwe brexitpartij van euroscepticus Nigel Farage wel eens de grote winnaar kunnen worden van de Europese verkiezingen. Volgens een opiniepeiling van de Britse zondagskrant The Observer zou zijn partij 34% van de stemmen halen. Dat is meer dan de Conservatieve partij van premier Theresa May en oppositiepartij Labour samen. 

In vergelijking met de vorige peiling verdubbelt de brexitpartij haar voorsprong op Labour, dat op de tweede plaats komt met 21% van de stemintenties ( 7% minder dan in de vorige peiling). De Liberal Democrats, die tegen de brexit zijn, worden gecrediteerd met 12% ( een stijging van 5%) en overtreffen de conservatieve partij van premier Theresa May, die slechts 11% haalt.

Dit onderzoek werd online uitgevoerd door het Opinium Research Institute tussen woensdag en vrijdag met een representatieve steekproef van 2.004 Britse volwassenen.

De nieuw opgerichte partij van Nigel Farage presenteert zich als de redder van de brexit, die in staat is om de echtscheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te voltooien.

Het Verenigd Koninkrijk moest oorspronkelijk de EU verlaten op 29 maart, maar moest het vertrek tweemaal uitstellen vanwege het gebrek aan steun van de Britse parlementsleden aan de brexit-overeenkomst die in november tussen Londen en Brussel werd gesloten. De nieuwe deadline werd vastgesteld voor 31 oktober, waardoor het land gedwongen werd om Europese verkiezingen te organiseren op hetzelfde moment als de 27 andere EU-lidstaten.

Meest gelezen