Ook betoging in Brussel: 15.000 mensen vragen aandacht voor klimaat en sociale rechten

Naast de mars tegen (seksueel) geweld in Antwerpen na de moord op Julie Van Espen, is er vandaag ook een betoging in Brussel. De mars wordt georganiseerd door verschillende organisaties, waaronder Greenpeace, 11.11.11, de vakbonden, en de beweging Hart Boven Hard. Zij vragen dat de volgende regering aandacht heeft voor het klimaat en een socialer beleid voert. Volgens de politie zijn er 15.000 mensen aanwezig, de organisatie spreekt van 20.000. 

"Right(s) Now!". Met die slogan bliezen de organisaties om 13 uur verzamelen aan het Noordstation in Brussel. Rond 14 uur is de betoging, die ongeveer twee uur zal duren, dan vertrokken richting het Jubelpark. Ze komen op voor meer rechten ("rights"), die de organisatoren nu ("now") vragen. Hun eisen zijn zowel groen als rood: ze vragen een doortastend klimaatbeleid en meer sociale rechten. 

"Wat wij vragen staat in de grondwet", zeggen de organisatoren zelf. "Artikel 23 zegt: 'Iedereen heeft het recht op een menswaardig leven.' Dat betekent concreet: een gezond klimaat, een goede job, gelijke rechten, betaalbare zorg, een menselijk migratiebeleid en niet elke maand moeten krabben om te overleven." Geen klassieke klimaatmars dus, maar toch met een groen tintje. 

Maar wat vragen de organisatoren dan concreet? Hart Boven Hard hield de voorbije maanden een online bevraging waarbij 15.000 Belgen hun stem uitbrachten op 23 voorstellen voor de volgende regering. Dat leidde tot een lijst van de zes prioriteiten:

  1. vier miljard extra voor trein, tram en bus 
  2. verhoog de laagste uitkeringen 
  3. gelijk loon en pensioen voor man en vrouw
  4. menswaardige migratie
  5. gecontroleerde prijzen voor medicijnen
  6. stop de grote belastingontduiking

Lees verder onder de afbeelding. 

Greenpeace-activisten hadden nagebouwde koeltorens van Doel en Tihange bij en vroegen om het klimaat niet te 'nuken', niet te nucleariseren.

In de betoging liepen heel wat politici mee. Zo was er een delegatie van Groen aanwezig, met onder andere voorzitster Meyrem Almaci. Ook PS-kopstuk Paul Magnette tekende present met een delegatie.

De vrouwenbeweging die meeliep in de betoging toonde zich solidair met het de mars die in Antwerpen plaatsvond en vroeg aandacht voor alle slachtoffers van (seksueel) geweld. Voor de aanvang van de betoging werden twee "gele hesjes" preventief administratief aangehouden. Verder verliep de betoging zonder incidenten. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7": 

Videospeler inladen...

Bekijk hier de route van de betoging: 

Meest gelezen