Videospeler inladen...

15.000 mensen op stille mars in Antwerpen: "Strijd tegen seksueel geweld prioriteit maken, zonder te stigmatiseren" 

In Antwerpen vindt vandaag een stille mars tegen (seksueel) geweld plaats, naar aanleiding van de moord op Julie Van Espen vorig weekend. Volgens de Antwerpse politie lopen er zo'n 15.000 mensen mee. Aan het einde van de betoging hielden de organisatoren een toespraak waar ze vroegen om van de strijd tegen seksueel geweld een prioriteit te maken. 

Naar aanleiding van de moord op de 23-jarige studente Julie Van Espen vorig weekend vindt vandaag een stille mars plaats in Antwerpen. De organisatoren willen protesteren tegen (seksueel) geweld in het algemeen en "tegen het juridische beleid dat faalt". Ze willen ook hun steun uitspreken voor de slachtoffers van (seksueel) geweld. 

De deelnemers verzamelden om 14 uur aan het Koningin Astridplein bij het Centraal Station, en trokken door het centrum. Door de talrijke opkomst besliste de politie van Antwerpen tijdens de betoging nog om het parcours te veranderen. De betoging eindigde op het Steenplein, waar ook nog een bezinningsmoment plaatsvond.

Aan het einde van de betoging hielden de drie organisatoren een korte toespraak. Ze zijn erg tevreden met de opkomst. "Dit bewijst dat er zelfs in stilte een duidelijke boodschap kan worden gegeven", zegt organisatrice Charlotte Ruytjens.

We hopen dat er mensen, middelen en tijd worden ingezet om van de strijd tegen seksueel geweld een prioriteit te maken, zonder te stigmatiseren

Organisatrice Eline Van Hooydonck

Ze hebben ook een duidelijke boodschap voor de beleidsmakers: "We hopen dat er mensen, middelen en tijd worden ingezet om van de strijd tegen seksueel geweld een prioriteit te maken, zonder te stigmatiseren. We moeten inzetten op preventie, een verandering van mentaliteit, maar ook hulpverlening en opvolging van daders en slachtoffers", zegt Eline Van Hooydonck. Na de toespraken volgde nog een minuut stilte voor Julie Van Espen. 

Bekijk hier de toespraak van de organisatoren aan het einde van de mars: 

Videospeler inladen...

#Enough

De mars is in alle sereniteit verlopen, zegt reporter Fatma Taspinar die ter plaatse is. "De organisatoren vroegen ook dat politici voor een keer niet met slogans kwamen betogen." Het was de bedoeling dat de mars in stilte verliep. "Symbolisch, want slachtoffers van seksueel geweld of grensoverschrijdend gedrag hebben vaak ook geen stem", zegt Taspinar. 

Er kwam dan ook even kritiek omdat de Antwerpse politie een helikopter boven de stoet liet overvliegen. Maar die is er "voor de veiligheid", benadrukte de politie. "Zo kunnen we kijken op welke plaatsen het gevaarlijk druk wordt om in te grijpen." Aan de mars deden heel wat mannen mee, maar het grootste deel van de betogers zijn toch vrouwen. 

Dit is uitgegroeid tot iets veel groters, want iedereen kent wel een Julie Van Espen

Reporter Fatma Taspinar

In de betoging was vaak de slogan "#Enough" ("Genoeg") te lezen. Met die slogan riepen verschillende bekende Vlamingen eerder al op om mee te lopen in de betoging. "Dit is uitgegroeid tot iets veel groters, want iedereen kent wel een Julie Van Espen", zegt Fatma Taspinar.

Een massa mensen trekt door de Antwerpse straten. Bekijk hier de beelden: 

Videospeler inladen...

Ook de vader van Nathalie Geijsbregts liep mee in de mars. Nathalie verdween in 1991 op 10-jarige leeftijd toen ze stond te wachten op de bus. "Wat ons overkomen is en de ouders van dit meisje, is ongelooflijk. Nu kunnen we enkel onze steun betuigen en warmte geven met al deze mensen hier samen", zegt haar vader Eric. "Justitie volgt dit nog altijd niet voor de volle 100 procent, maar het is belangrijk dat ze de dader hier gevonden hebben. Dat is vooruitgang." Nathalie werd nooit teruggevonden. "Veel mensen betogen omdat ze zelf in aanraking kwamen met seksueel geweld of grensoverschrijdend gedrag", vertelt Fatma Taspinar. "Anderen voelen zich vooral verbonden." 

Videospeler inladen...

Bekijk hier ook het verslag van de mars uit "Het Journaal 7":

Videospeler inladen...

Bekijk hier een reactie van Ayke Gubbels uit "Het Journaal 7":

Videospeler inladen...

Bekijk hier reacties van deelnemers aan de mars uit "Het Journaal 7":

Videospeler inladen...

Meest gelezen