Videospeler inladen...

Paul Magnette (PS): "Ik wil geen tijd verliezen met de N-VA"

De PS doet andermaal de deur dicht voor een staatshervorming en confederalisme na de verkiezingen van 26 mei. "Ik wil geen tijd verliezen met de N-VA", zegt kopstuk Paul Magnette in "De zevende dag". De focus moet volgens hem liggen op meer koopkracht en betere pensioenen. En als de socialisten de grootste politieke familie worden, zijn zij aan zet voor het premierschap, laat Magnette ook verstaan.

Een veto spreekt Magnette niet uit tegen een regering vormen met de N-VA. Maar moeilijk zal het wel zijn, want in dat geval willen de Vlaams-nationalisten zeker een staatshervorming en evolueren naar confederalisme. En dat is tijdverlies, stelt Magnette. "Niemand spreekt over communautaire vragen vandaag. Ik wil geen tijd verliezen met de N-VA."

"We hebben het vijf jaar geleden geprobeerd. We hebben maanden en maanden met de N-VA gesproken en dat heeft niets opgeleverd. Ze willen het altijd over het einde van België en het confederalisme hebben. Voor ons ligt de prioriteit op koopkracht, betere pensioenen en een meer solidaire maatschappij."

Magnette vraagt ook geen hervorming van de financieringswet, waarmee de geldstromen naar de regio's worden verdeeld. PS-voorzitter Elio Di Rupo had begin vorige maand nog geopperd dat daarover in 2024 (bij de volgende federale verkiezingen) moet gepraat worden. "Maar wij zijn geen vragende partij, het zal niet noodzakelijk zijn", stelt Paul Magnette. Met een beter beleid zal het immers mogelijk zijn een meer dynamische en sociale economie en een meer solidaire maatschappij te hebben, gelooft het PS-kopstuk.

Premier Magnette?

Maar geen veto dus tegen een eventuele regeringsvorming met de N-VA. Met Jan Jambon als premier? "Misschien, als zij de grootste partij zijn", aldus Magnette. Maar als de socialisten - de PS samen met de SP.A - de grootste politieke familie zouden zijn na de verkiezingen van 26 mei, "dan zullen wij onze verantwoordelijkheid nemen".

Lees: dan wil Paul Magnette dat de socialisten de volgende regering zouden gaan vormen en leiden. Hijzelf is naar eigen zeggen geen kandidaat-premier. Zou Elio Di Rupo kunnen terugkomen als premier? "We zullen zien", zegt Magnette.

Hoe dan ook ligt de voorkeur van de PS bij een "progressieve regering". "Centrumlinks, of links is nog beter", klinkt het. Een eventueel bestuur met de uiterst-linkse PTB zou wel moeilijk worden, denkt Magnette. "Als we tot de conclusie komen dat het mogelijk is om overal (op federaal vlak en in Wallonië, nvdr.) een zo progressief mogelijke coalitie te vormen, kunnen we parallel werken om de verschillende regeringen te vormen. Anders zullen we zien wat de methode zal zijn. We moeten pragmatisch zijn."

Bekijk het interview met Paul Magnette (PS) in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen