Videospeler inladen...

Premier Michel: "Ik wil opnieuw premier worden, zonder communautair geruzie en met ambitie voor meer jobs"

Als na de verkiezingen op 26 mei de Franstalige liberalen (MR) mee aan zet zijn, dan wil huidig premier Charles Michel opnieuw eerste minister worden. In zo'n regering moet de focus (opnieuw) op meer jobs liggen en is er geen plaats voor communautair geruzie. Dat zei Michel in de eerste uitzending van "Iedereen kiest" op Eén. 

In "Iedereen kiest" blikte Phara de Aguirre met premier Michel terug op de afgelopen 5 regeringsjaren. Michel was eerste minister van de zogenoemde Zweedse (federale) coalitie: de Franstalige liberalen MR, samen met de Vlaamse partijen N-VA, CD&V en Open VLD. Na 4,5 jaar stapte de N-VA uit de regering na onenigheid over het migratiepact en ging Michel verder met CD&V en Open VLD. 

Als enige Franstalige partij in een federale regering stappen, was een risico, maar een berekend risico, zei Michel. "Ik heb daar goed over nagedacht, maar zonder deze coalitie was er een groot risico op volledig immobilisme. Ik was er ook van overtuigd dat we met die ploeg sociaal-economische hervormingen konden doorvoeren."

De tweede helft van de regeerperiode van Michels regering verliep bijzonder tumultueus, maar ook het begin was moeilijk. "Bij de start van de regering had ik niet verwacht dat de eerste maanden zo moeilijk gingen zijn. Ik moest altijd zorgen voor meer sereniteit binnen de meerderheid. Die eerste maanden was er veel zenuwachtigheid." 

Ik denk dat in de komende jaren duidelijk zal worden dat wat we gerealiseerd hebben enorm belangrijk was

Over het algemeen zegt Michel tevreden te zijn over zijn regeerperiode. "We hebben veel gerealiseerd en belangrijke beslissingen genomen, zoals de taxshift en de hervorming van de vennootschapsbelasting. Ik denk dat in de komende jaren duidelijk zal worden dat wat we gerealiseerd hebben enorm belangrijk was."

Presentatrice Phara de Aguirre wilde ook weten wat de premier geleerd heeft de afgelopen jaren. "In politiek is er de realiteit en de perceptie. Ik heb geleerd dat voor de publieke opinie de perceptie belangrijker is dan de realiteit en ik betreur dat. Mijn les voor de toekomst? Communicatie is even belangrijk als beslissingen nemen."

Met N-VA?

Op de vraag of Michel in een nieuwe federale regering opnieuw premier wil worden, antwoordt hij duidelijk. "Met een sterk regeerakkoord en zonder communautair geruzie wil ik mijn verantwoordelijkheid nemen." In dat regeerakkoord moet er opnieuw vooral veel ambitie zijn voor meer jobs. "Dat is de sleutel voor de toekomst, voor de klimaatuitdaging en voor de sociale cohesie."

Michel zegt ook geen nee tegen een nieuwe regering met daarin de N-VA. "Het is nu verkiezingstijd en het is nu moeilijk te voorspellen wat de prioriteiten zijn voor de N-VA. Het is een partij met twee gezichten. Wat telt, is het project. Er moet sociaal-economische ambitie zijn. Als dat het geval is..."

België vertegenwoordigen op het internationale toneel deed Michel kennelijk het liefst. Wat hij dan niet graag deed? "De parlementaire zittingen op donderdagnamiddag waren te vaak karikaturen met idiote polemieken. In vergelijking met een paar jaar geleden worden de debatten minder met argumenten gevoerd en meer met simplismen en slogans en dat betreur ik."

Bekijk hieronder het interview met Charles Michel in "Iedereen kiest":

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen