Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Sabotage tegen schepen nabij Verenigde Arabische Emiraten", toch incident na eerdere ontkenning

Aan de ingang van de Perzische Golf hebben zich vandaag blijkbaar incidenten voorgedaan gericht tegen commerciële schepen. De Verenigde Arabische Emiraten ontkenden eerst berichten over explosies in de haven al-Fujairah, maar spreken nu toch over "sabotage tegen vier schepen in VAE-wateren". 

"Vier commerciële schepen zijn het doelwit geworden van sabotage nabij de territoriale wateren van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE)", zo citeerde het officiële persbureau WAM van de VAE een boodschap van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De Emiraten halen fors uit naar "valse berichtgeving die moet aantonen dat het hier niet veilig is"

Eerder op de dag hadden een pro-Iraanse tv-zender in Libanon en Iraanse persbureaus gemeld dat er "explosies waren geweest in de haven van al-Fujairah (een van de zeven Emiraten) en dat daar zeven tot tien olietankers in branden stonden".

Dat bericht bleek niet te kloppen of alleszins fors overdreven te zijn, maar wel was duidelijk dat er in de buurt van Fujairah wel degelijk een incident met schepen was geweest. De VAE bevestigen dat dus officieel zonder veel details te geven.

Dat er iets gebeurd was, bleek uit de warrige communicatie van "Khaleej Times", een belangrijke Engelstalige krant uit de Emiraten. Die citeerde eerst de havendirecteur van Fujairah die toegaf dat er twee doden waren gevallen bij ontploffingen. Dat bericht werd echter vrij snel ingetrokken nadat de overheid van de VAE het incident ontkende.

In de loop van de dag hebben andere media in de Emiraten fors uitgehaald naar "valse berichtgeving vanuit Libanon, Iran en Rusland die moest aantonen dat het niet veilig is in de Arabische Emiraten."  

Propagandaoorlog, maar toch incidenten

Tussen al die geruchten en censuur in, zijn twee dingen duidelijk. Een: er woedt dus een hevige propagandaoorlog tussen de Arabische Golfstaten zoals de VAE en Iran aan de overkant van de Perzische Golf.

Twee: er lijkt wel degelijk een incident te zijn geweest met schepen in de buurt van de Emiraten. Al-Fujairah is het enige van de zeven emiraten die niet aan de Golf liggen, maar net buiten de Straat van Hormuz. Net daarom is daar een grote olieterminal met pijpleidingen vanuit Abu Dhabi en grote opslagtanks gebouwd om zo alle hommeles rond Hormuz te vermijden, dus buiten de greep van Iran om.  (Lees verder onder de foto).

Het Amerikaanse vliegdekschip Abraham Lincoln vaart door het Suezkanaal.

 Geen enkel Arabisch land kan tegen het grote Iran op, ten minste niet zonder de bondgenoot van de Verenigde Staten. De voorbije weken zijn de spanningen tussen de VS en Iran fors opgelopen. De VS hebben recent een vloot met het vliegdekschip USS Abraham Lincoln, destroyers en landingsschepen naar de Golf gestuurd, evenals B-52-bommenwerpers en Patriot-antiraketsystemen. Volgens Washington is dat een antwoord op "concrete bedreigingen vanuit Iran". 

Teheran noemt dat "intimidatie en bluf", maar heeft zwaar te lijden onder nieuwe Amerikaanse sancties. Vandaag nog zei de Iraanse president Hassan Rouhani dat zijn land economisch zwaarder lijdt dan tijdens de verwoestende oorlog met Irak (1980-1988). Rouhani, die in 2015 het nucleaire akkoord met de internationale gemeenschap ondertekende, staat in eigen land onder zware druk van meer radicale groepen, want dat akkoord dreigt te ontrafelen nadat de VS zich er uit teruggetrokken hebben.  Met het huidige opbod is -zelfs als niemand er echt op aanstuurt- een militaire confrontatie per ongeluk mogelijk. 

Meest gelezen