Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Sri Lanka pakt in Saudi-Arabië opgeleide moslimgeestelijke op in onderzoek naar aanslagen

In Sri Lanka is de moslimgeestelijke Mohamed Aliyar opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagengolf waarbij onlangs honderden mensen zijn vermoord. Opvallend is dat de school van Aliyar gefinancierd werd vanuit de Golfstaten.

Volgens de politie had Mohamed Aliyar een goede band met Zahran Hashim, de leider van de groep terroristen die de bloedige aanslagen op kerken en hotels op Pasen hebben uitgevoerd. Daarbij zijn honderden mensen omgekomen. Ook Hashim is daarbij gedood.

De politie zou nu aanwijzingen hebben dat Aliyar en Hashim elkaar niet enkel kenden, maar dat de geestelijke ook verdachte financiële transacties zou uitgevoerd hebben en betrokken zou geweest zijn bij de training van de zelfmoordterroristen. 

Mohamed Aliyar is 60 en leidde een islamitisch centrum met een moskee, een bibliotheek en een religieuze school in Kattankudy, de stad waar de terroristenleider Hashim opgroeide en woonde. Hij zou daar een erg strikte interpretatie van de islam onderwezen hebben en op die manier de terreurleider beïnvloed hebben.

Aliyar heeft in Saudi-Arabië gestudeerd en wilde de daar gangbare erg strikte leer van het wahhabisme introduceren bij de moslimminderheid in Sri Lanka. Het centrum van Aliyar zou vooral gefinancierd zijn door sponsors uit Saudi-Arabië en Koeweit, aldus een plaat die aan de deur van het gebouw opgehangen is. 

Voor het eerst sinds Pasen zijn er in Sri Lanka opnieuw op grote schaal misvieringen gehouden.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Stille terreurcellen in gesloten families"

In totaal zijn nu al meer dan 70 verdachten opgepakt na de aanslagen. Tientallen anderen zijn omgekomen toen ze zichzelf opbliezen nadat ze door de politie zijn ontdekt.

De link met Saudi-Arabië en andere conservatieve Golfstaten is niet nieuw: die financieren al langer extremistische netwerken in de islamwereld om hun radicale visie uit te dragen.

Wat de band met internationale terreurnetwerken zoals IS is, is minder duidelijk. Wellicht gaat het om de familie van rijke specerijenhandelaar Muhammed Yusuf Ibrahim.

Zijn zonen konden internationaal reizen en studeren in Europa en Australië en zeker een van hen had contacten met de extremistische prediker Anjem Choudary in Londen, die veroordeeld is omdat hij opriep om terreurgroep IS te steunen en gehoorzamen. Die twee zonen hebben zichzelf opgeblazen bij de aanslagen op Pasen, de vader zit in de cel.  

Ook de daders van de aanslagen op kerken in Indonesië vorig jaar kwamen uit "terreurcellen in familieverband"

Ook de andere zelfmoordterroristen kwamen uit kleine cellen die gevormd werden binnen strikte familienetwerken, waar iedereen iedereen kent, familiebanden verraad moeilijk maken en communicatie mondeling of via gecodeerde boodschappen op sociale media gebeurde, wat het voor de politie erg moeilijk maakt om die communicatie te onderscheppen.

Die "terreurcellen in familieverband" zijn ook niet nieuw. Ook de terroristen die zich vorig jaar samen met hun kinderen opbliezen in kerken in Surabaya in Indonesië, waren op dezelfde manier georganiseerd, deden dat ook in naam van terreurgroep IS en waren niet meteen verbonden met uit Syrië teruggekeerde IS'ers.  

Meest gelezen