Videospeler inladen...

Tom Van Grieken (Vlaams Belang): "Samenwerken met N-VA? Op sociaal-economische thema's zal dat niet zo simpel zijn"

Vooralsnog sluiten alle andere partijen Vlaams Belang uit als coalitiepartner. Het Vlaams Belang zelf wil uit dat cordon sanitaire geraken en lonkt daarvoor vooral naar de N-VA. Maar beide partijen liggen op sociaal-economische thema's wel behoorlijk ver uiteen. Dat bleek nog eens in "De zevende dag".

"Het punt is dat Tom Van Grieken (voorzitter Vlaams Belang, nvdr.) zegt dat hij extreemrechts en sociaal wil zijn, maar met de N-VA wil besturen", wierp SP.A-voorzitter John Crombez op tijdens een debat in "De zevende dag". Op sociaal-economische punten zijn er inderdaad nogal wat verschillen tussen Vlaams Belang en de N-VA.

Zo wil Vlaams Belang onder meer dat de btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent daalt, dat de pensioenleeftijd opnieuw van 67 naar 65 wordt gebracht en een minimumloon. Als we het partijlandschap bekijken (zie grafiek onderaan artikel), zien we inderdaad dat Vlaams Belang op economisch vlak een stuk linkser is dan de N-VA.

Als het Vlaams Belang menens is met hun sociaal-economisch programma, dan lijkt de N-VA dus geen evidente partner. "Een zeer hypothetische vraag", aldus Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. "Maar het zal inderdaad niet zo simpel zijn op sociaal-economische thema's, daar zijn we eerlijk in."

"Mensen die stemmen op Vlaams Belang voor de sociaal-economische thema's, dat is dus een verloren stem", reageerde John Crombez. Van Grieken kaatste de bal daarop terug. "In alle kranten zit u te koketteren met Groen, u wil met hen een links front vormen. Groen die volgens mij niet de btw op elektriciteit wil verlagen en een liberaal programma heeft op veel economische thema's."

Meest gelezen