Akkoord over overgang naar democratie in Soedan; ex-dictator al-Bashir wordt aangeklaagd

In Soedan lijkt er een doorbraak te zijn in de politieke impasse. De vertegenwoordigers van de betogers op straat en de legertop zouden het eens zijn geworden over een raad die de volgende jaren het land terug naar de democratie moet leiden. Voormalig president Omar al-Bashir wordt dan weer aangeklaagd wegens moord.

Sinds de afzetting van al-Bashir zat de situatie in Soedan muurvast. De duizenden betogers die de overheidsgebouwen in de hoofdstad Khartoem blokkeerden, bleven hun actie volhouden, want zij vertrouwden de Militaire Overgangsraad niet die na de val van Bashir de macht had overgenomen. (Lees verder onder de foto).

De legerleiding lijkt nu toe toch te geven aan de druk van de betogers op straat.

De kloof tussen beide kampen bleek erg diep, maar er werd wel onderhandeld en vandaag is er blijkbaar een deal bereikt. Zo zou het huidige militaire bestuur vervangen worden door een "Soevereine Raad", waarin zowel vertegenwoordigers van het leger als van de betogers en de oppositie zouden zitten. De samenstelling van die raad zal de volgende dagen bekendgemaakt moeten worden. 

Die raad zal dan het land besturen tot er echte vrije verkiezingen gehouden kunnen worden. Het is nog niet duidelijk hoe lang dat zou duren.

Bashir wordt aangeklaagd wegens moord

Nog vandaag heeft de procureur-generaal bekendgemaakt dat voormalig machthebber Omar al-Bashir zal worden aangeklaagd wegens moord op de betogers. Dat slaat dan op het geweld tegen de manifestanten sinds december van vorig jaar toen de protestbetoging begon. 

Bashir zit al een tijd opgesloten in een zwaar bewaakte gevangenis in Khartoem. Daarvoor was hij op een onbekende plek onder toezicht van het leger gesteld. 

Generaal Omar al-Bashir gooide in 1989 een democratisch verkozen regering omver en bleef tot midden april met harde hand regeren. In die periode zijn tal van wreedheden gepleegd, onder meer in de westelijke provincie Darfoer, maar ook in zuidelijke gebieden en in de hoofdstad Khartoem. 

Het valt nu af te wachten welk effect de Soedanese omwenteling zal hebben op andere Arabische en Afrikaanse landen. Onder meer in Algerije is een gelijkaardige krachtmeting tussen oppositie en regime aan de gang. Daar is gewezen president Abdelaziz Bouteflika ook afgezet.

Dertig jaar lang leek president Omar al-Bashir onaantastbaar, maar dat is nu voorbij.

Meest gelezen