Video player inladen...

Unicef België ontslaat interim-directeur Bernard Sintobin na mogelijke adoptiefraude

Bernard Sintobin, de interim-directeur van Unicef België die afgelopen weekend een stap opzij moest zetten, zag vandaag zijn mandaat definitief beeïndigd worden. Hij gaat een klacht indienen wegens laster en eerroof tegen onbekenden. Dat meldt zijn advocaat, Patrick Hofströssler. Hij wordt genoemd in een lopend onderzoek naar mogelijke fraude die begaan is door een Belgische vzw in Guatemala die adopties naar ons land organiseerde.

Bernard Sintobin volgde vorige week nog maar Olivier Marquet op als interim-directeur van Unicef België, maar zondag vroeg Unicef-voorzitter Eddy Boutmans hem om zich tijdelijk terug te trekken uit die positie.  Sintobin zou genoemd worden in een lopend onderzoek naar mogelijke adoptiefraude door de Belgische adoptievereniging Hacer Puente. In afwachting van nieuwe gegevens over de beschuldigingen, moet Sintobin dus een stap opzij zetten. Zelf ontkent hij alle beschuldigingen en gaat hij nu ook klacht neerleggen wegens laster en eerroof. 

Einde mandaat Sintobin

Het ging de afgelopen dagen zeer snel voor de voormalige interim-directeur. Dit weekend werd hij nog verzocht om een stap opzij te zetten. Vandaag werd zijn mandaat door de raad van bestuur definitief beeïndigd. "We hebben met de raad van bestuur gezien dat de reputatie van de organisatie in gevaar is. Daarom hebben we beslist om de samenwerking stop te zetten", zegt Philippe Henon, woordvoerder van Unicef België.

"We wisten ook niet dat Sintobin ooit bezig was met adoptiewerken. Dat stond ook niet in zijn CV", zegt voorzitter van Unicef België Eddy Boutmans. Unicef belooft voortaan voorzichtiger te zijn met benoemingen. "Als het over kinderen gaat, dan moeten we kiezen voor de belangen van de organisatie."

"Nooit geconfronteerd met onrechtmatigheden in Guatemala"

"Bernard Sintobin en zijn echtgenote adopteerden tussen 1983 en 1985 drie kinderen die in Guatemala werden geboren. Met geduld en inzet kon het echtpaar Sintobin de adoptiekinderen in België verwelkomen", zegt Patrick Hofströssler, advocaat van Bernard Sintobin. "Zijn ervaring heeft Bernard Sintobin tussen 1985 en 1990 via de vzw Hacer Puente met veel kandidaat-adoptieouders in België gedeeld."

"Bernard Sintobin is met zijn adoptie-vrijwilligerswerk via de vzw gestopt in 1990. Nooit heeft Bernard Sintobin voor dat werk enige vergoeding ontvangen", benadrukt Hofströssler nog. "Bernard Sintobin werd ook nooit geconfronteerd met onrechtmatigheden die in Guatemala zouden zijn gepleegd."

Het was televisiemaker Eric Goens die vrijdag de link legde tussen Sintobin en Hacer Puente. "Bernard Sintobin (...) is jarenlang penningmeester geweest van Hacer Puente, (dat) in Guatemala tientallen kinderen heeft verhandeld", schreef hij. Goens maakte eerder dit jaar een reportage over twee vrouwen die via dat kanaal geadopteerd werden. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen