Bombardement van Beverlo in WO II herdacht

Het is 75 jaar geleden dat Britse vliegtuigen per vergissing het dorp Beverlo bombardeerden in plaats van het Kamp van Beverlo. Er vielen toen bommen op Heppen, Beringen-Mijn en Beverlo. Het bombardement werd gisteren herdacht.

Vooral Beverlo werd hard getroffen bij het bombardement. In de Zuidstraat bleef haast geen huis overeind en vele families kwamen om onder de bommenregen. Op het kerkhof van Beverlo was er gisteren een herdenking waarbij alle namen van de 101 slachtoffers werden voorgelezen.

Bietenhok

Karel Van De Eynde en Albert Beerten waren ook bij de herdenking. Zij herinneren zich 12 mei 1944 nog heel goed. "We waren nog boven in huis toen de eerste bommen vielen", vertelt Albert. "Wij waren met 7 kinderen en gingen schuilen in het bietenhok. We hebben er op een hoop gelegen. Elke keer als er een bom viel, voelden we een hoop zand in onze nek, van de luchtverplaatsing."

Ook Karel herinnert zich het lawaai en hij vluchtte met zijn gezin naar buiten, waar ze zich lieten vallen op de grond. "Het huis naast ons, daar hadden ze minder geluk: de moeder, 3 dochters en een meisje dat op bezoek was, zij waren allemaal dood."

Op de plechtigheid waren ook enkele familieleden aanwezig van de Engelse soldaten die omkwamen in Beverlo.

man legt bloemen neer aan gedenksteengebombardeerd schoolcomplex

Meest gelezen