Videospeler inladen...

Burgemeester Schaarbeek wil bussen morgen terug onder Noordstation, De Lijn weigert

De burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI) vraagt dat De Lijn vanaf morgen opnieuw haar bussen laat stoppen onder het Noordstation. Maar dat ziet De Lijn niet zitten. Volgens hen is er namelijk niets gebeurd om de overlast van transmigranten aan het station weg te werken. 

Op een overleg tussen de gemeente Schaarbeek en De Lijn heeft burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) gevraagd dat De Lijn vanaf morgen opnieuw haar bussen onder het Noordstation laat stoppen. Een week geleden verplaatste De Lijn een deel van de haltes naar het Rogierplein. Volgens de vakbonden was er een gezondheidsrisico voor bestuurders door de transmigranten die aan het station overnachten. 

De medische controledienst van het Brussels Gewest heeft bewezen dat er geen risico is voor mensen die daar passeren

Bernard Clerfayt, burgemeester van Schaarbeek (DéFI)

"De medische controledienst van het Brussels Gewest heeft bewezen dat er geen risico is voor mensen die daar passeren", zegt Clerfayt nu. "Om de problemen met de geur op te lossen, zijn er dit weekend ook vrijwilligers de plek komen kuisen." De burgemeester ziet dan ook geen reden waarom De Lijn nu niet opnieuw onder het station zou stoppen. Een tijdelijke halte aan het Solvayplein in de buurt zou intussen ook zijn weggehaald. 

De Lijn gaat niet in op de vraag van Clerfayt. "De bussen keren niet terug naar Brussel-Noord zolang er geen structurele oplossing is voor de problematiek", zegt woordvoerster van De Lijn Inge Debruyne. "Uiteraard blijven we in dialoog met de betrokken gemeentes en politiezones om tijdelijke oplossingen buiten het Noordstation te faciliteren en daar afspraken over te maken." Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) is het eens met het standpunt van De Lijn: eerst moet er een structurele oplossing zijn voor de overlast van transmigranten, pas dan kan er een gesproken worden over de bushaltes. 

De bussen keren niet terug naar Brussel-Noord zolang er geen structurele oplossing is voor de problematiek

Inge Debruyne, woordvoerder De Lijn

De Lijn zou de tijdelijke haltes nu verplaatsen naar de Vooruitgangstraat, ook in de buurt van het Noordstation. Als de halte aan de Vooruitgangstraat niet wordt aanvaard, zullen de bestuurders "vanaf morgen alleen maar tot aan de Brusselse rand rijden", zegt Marcel Conters van de socialistische vakbond ACOD. "Dat is aan de metrostations Bockstael, Simonis, het Weststation en voor de bussen vanuit Leuven het Rogierstation."

Opvang voor transmigranten?

Intussen is er nog geen oplossing voor de 200 transmigranten en daklozen die elke nacht aan het station slapen. Er zijn wel geruchten dat er noodopvang voor hen zou worden voorzien. Volgens burgemeester Clerfayt is dat inderdaad "een van de elementen op tafel ligt", maar minister De Block (Open VLD) wil dat voorlopig niet bevestigen. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen