Francken als namaakchinees en boze groenen: de campagnedag voor u samengevat

Minder dan twee weken voor de verkiezingen is de campagne op gang gekomen. En de N-VA voert strijd op links en op rechts. Vandaag ging de partij zowel met Groen als met Vlaams Belang het debat aan en dat verliep niet altijd even kalm. Daarnaast mochten we Gwendolyn Rutten (Open VLD) toevoegen aan het lijstje van potentiële premiers. We selecteren de opvallendste campagnebeelden voor u.

"Francken is een namaakchinees die brolproducten aflevert"

Video player inladen...

In het migratiedebat van "Iedereen kiest" gingen de deelnemers regelmatig met elkaar in de clinch. Gerolf Annemans (Vlaams Belang) noemde voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) een "namaakchinees die brolproducten aflevert." Francken vroeg als antwoord wat dan juist de oplossing is volgens Vlaams Belang. Daarnaast werd ook gepolst naar de toekomst van Ivo Belet (CD&V). Is een terugkeer naar de VRT een optie?

N-VA versus Groen

Video player inladen...

In "KIES19" op Radio 1 was presentator Michaël Van Droogenbroeck vanochtend even toeschouwer in zijn eigen studio. Bart De Wever (N-VA) zette de aanval in op Groen. Hij stelt zich onder andere vragen bij de economische impact van de voorstellen van de partij. Volgens Groen-voorzitter Meyrem Almaci probeert De Wever mensen bang te maken. Michaël Van Droogenbroeck moest even tussenkomen.

Video player inladen...

Ook in "Terzake" kwam Groen-kopman Kristof Calvo terug op de clash met N-VA. Hij zegt de persoonlijke aanvallen van Bart De Wever en Open VLD "spuugzat" te zijn. Calvo verwees naar de berichten waarin gezegd wordt dat Groen in de wijnkelder van burgers wil kijken om een vermogenskadaster op te stellen. Ook mensen met dure schilderijen zouden gecontroleerd worden. Zo zou Groen mensen die meer dan 1 miljoen euro bezitten, meer belasten.

Volgens Calvo zal het zover niet komen. Enkel mensen die een ruime collectie schilderijen laten verzekeren, komen in aanmerking om extra belast te worden. Hij noemt N-VA en Open VLD de vakbond van de grote vermogens, omdat die partijen volgens hem de allerrijksten niet willen belasten.

6x Theresa May

Video player inladen...

De verkiezingen naderen en dan haalt Ivan De Vadder journalisten Rik Van Cauwelaert en Walter Zinzen weer van stal voor een dagelijkse analyse van de campagnedag. Afgelopen weekend waren de partijvoorzitters van de 6 grootste partijen uitgenodigd in de "De grote Karrewiet verkiezingsshow". Ze moesten in de show ook een dansje uitvoeren en dat was onze analisten niet ontgaan. U kan de volledige analyse hier nalezen of herbeluisteren via de podcast.

Krijgen we een vrouwelijke premier?

Video player inladen...

Bij Open VLD vinden ze de tijd rijp voor een eerste vrouwelijke Belgische premier. Voorzitter Gwendolyn Rutten zegt niet "nee", als de vraag aan haar gesteld wordt. Eerder liet premier Michel ook verstaan dat hij, mits een sterk regeerakkoord, opnieuw premier wil worden. Bij N-VA is Jan Jambon de uitgesproken kandidaat-premier.

Meest gelezen