Video player inladen...

"De kleedkamer" nu ook op BBC, maar dan met prins William en over mentale problemen

Nu zondagavond zendt de BBC een programma uit waarin de Britse prins William met voetballers en voetbalfans praat over mentale problemen. Ze doen dat in de kleedkamer en op het veld van voetbalclub Cambridge United. De prins en zijn gasten hebben het openlijk over onderwerpen als depressies, emotionele druk en verwerken van racisme. Prins William wil daarmee vooral de boodschap overbrengen dat het oké is voor mannen om over hun emoties en mentale problemen te praten.

Een prins (en toekomstige koning) praat in de kleedkamer van een voetbalclub openlijk met bekende voetballers over mentale problemen als depressies, omgaan met racisme, en emotionele druk. Dat is in een notendop het programma: "A royal team talk: tackling mental health". Het is nu zondagavond te zien om 23.30 onze tijd op BBC One. 

Prins William praat in dit 40 minuten durend eenmalig programma met  (ex-)voetballers Peter Crouch, Danny Rose, Thierry Henry, Jermaine Jenas en bondscoach Gareth Southgate. Ze doen dat net als Ruben Van Gucht in de kleedkamer, in dit geval die van Cambridge United Football Club. Niet toevallig, want die club is een pionier als het gaat om bezorgdheid voor de mentale gezondheid van haar spelers. Mooi meegenomen voor William, die ook de titel van hertog van Cambridge draagt (maar eigenlijk fan van Aston Villa is.)

Er moet een keerpunt komen waarbij we tegen alle mannen kunnen zeggen: het is oké om over mentale problemen te praten.

Prins William

De prins zet al een tijdje zijn schouders onder initiatieven die zich bezighouden met het bespreekbaar maken van mentale problemen. Samen met zijn broer, prins Harry, en met zijn echtgenote, Kate, heeft hij "Heads Together" opgericht, een koepelorganisatie die verschillende verenigingen over deze problematiek ondersteunt en onder de aandacht brengt. Maar het is niet toevallig dat de prins in dit programma kiest voor een gesprek met het prototype van stoere, viriele mannen: voetballers.

Lees verder onder de foto

"Als het gaat over emoties en mentale problemen, dan zijn mannen het publiek dat het moeilijkst te bereiken is", zegt prins William. "Zelfmoord is de grootste doodsoorzaak van jonge mannen onder de 45 jaar, en dat is een ontstellend statistisch gegeven. Er moet een keerpunt komen waarbij we tegen alle mannen kunnen zeggen: het is oké om over mentale problemen te praten. Dat hele gesprek moet volkomen normaal worden."

In het programma vertellen ook vier gewone voetbalfans over de mentale problemen waar ze mee worstelen. Tom, Steve, Paul en Mark doen dat op het voetbalveld, en zijn stomverbaasd als ze ontdekken dat hun gesprekspartners een prins en een stel bekende voetballers blijken te zijn.

Dat prins William en prins Harry net mentale problemen uitgekozen hebben als thema om hun schouders onder te zetten hoeft niet te verwonderen. Ze verloren als jonge kinderen hun moeder, en de verwerking van dat verdriet was niet vanzelfsprekend.

Harry vertelde een tijd geleden openlijk in interviews dat hij alle emoties daarrond 20 jaar lang onderdrukt had, tot hij er bijna gek van werd. Zijn broer raadde hem aan om professionele hulp te zoeken. Er na al die tijd over kunnen praten was een bevrijding, erkende hij. De broers hebben ook allebei van dichtbij de emotionele problemen van hun moeder prinses Diana meegemaakt, die leidden tot de eetstoornis boulimie.

Bekijk hieronder de trailer van "A royal team talk: tackling mental health". Het programma is op zondag 19 mei te zien om 23u30 onze tijd op BBC One. 

Meest gelezen