N-VA-voorzitter De Wever ontkent veto tegen Groen, maar hoe realistisch is een gezamenlijk klimaatplan?

Bart De Wever, N-VA-voorzitter en kandidaat-minister-president, sluit niet helemaal uit dat er in Vlaanderen een regering komt met de N-VA en Groen. Toch lijkt die kans veeleer klein: de twee partijen hebben op bepaalde punten een bijna tegenovergestelde visie, zoals over de aanpak van de klimaatverandering.

Als het over het klimaat gaat, dan lijken de N-VA en Groen niet verder van elkaar af te kunnen staan. Dat bleek nog maar eens uit een fel debat tussen Groen-voorzitter Meyrem Almaci en N-VA-voorzitter Bart De Wever in "Kies 19" op Radio 1. De N-VA gaat resoluut voor kernenergie, "de meest realistische keuze" om de Europese doelstellingen voor de uitstoot van CO2 te halen, aldus De Wever. Of in de buurt ervan te komen. Voor Groen is dat een "recept van het verleden". "Wij kiezen voor een recept van de toekomst", antwoordt Almaci. En dat is voor haar hernieuwbare energie.

U kiest voor een recept van het verleden. Wij gaan voor een recept van de toekomst.

Meyrem Almaci (Groen)

Over innovatie, in onder meer de petrochemische sector, merkt Almaci raakvlakken op, maar komt het rekeningrijden aan bod, dan ontstaat opnieuw een bijna onoverbrugbare kloof tussen de twee partijen. De N-VA wil het voorstel niet meer op tafel leggen, Groen staat er wel achter.

En de haalbaarheid en betaalbaarheid van elkaars plannen? Groens plannen gaan ons veel geld kosten, niets oplossen en onze bedrijven het nekschot geven, meent de Wever. "We laten het land niet in de afgrond storten." Almaci is al die "bangmakerij" naar eigen zeggen "beu". Dat ecorealisme van de N-VA begint meer op "econihilisme" te lijken, is haar antwoord. "Het draagvlak is nog nooit zo groot geweest, maar u blijft op de rem staan", werpt ze De Wever voor de voeten.

"Geen veto in Vlaanderen"

Her en der is in het verleden al eens sprake geweest van een mogelijke Vlaamse regering, met daarin de N-VA en Groen, aangevuld met (een) andere partij(en). In Antwerpen stelde De Wever het voor op stadsniveau, maar Groen hield toen de boot af. Zou het in Vlaanderen wel kunnen?

Ik heb in Vlaanderen geen veto gesteld, enkel tegen de PS en Ecolo op het federale niveau.

Bart De Wever (N-VA)

Op basis van de campagne van de N-VA ziet Almaci daar weinig toekomst in: "Met deze N-VA absoluut niet. Voor mij is dit ongelooflijk belangrijk: we moeten met Vlaanderen onze economie beschermen, de gezondheid van onze burgers beschermen en een juiste richting ingaan, een klimaatcoalitie met sociale ambitie dus. Maar dat hoor ik bij de N-VA niet."

Ook De Wever erkent dat de standpunten van de twee partijen heel ver uit elkaar liggen. Na een "grondige lectuur" van het Groen-programma drukt hij nog eens zijn vrees uit dat de partij een hele hoop nieuwe belastingen wil doorvoeren. "Groen is echt de laatste van mijn voorkeuren, op de PVDA na, is zijn conclusie. Al sluit hij samenwerking ook niet volledig uit: "Ik heb in Vlaanderen geen enkel veto gesteld. Alleen tegen de PS en Ecolo op het federale niveau."

Bekijk het volledige debat uit "Kies 19":

Videospeler inladen...

Wil u zelf ook een van de live-uitzendingen van "Kies 19" in het Vlaams Parlement bijwonen, dan kunt u zich inschrijven op deze website.

Meest gelezen