Video player inladen...

Dodelijk ongeval met elektrische step in Brussel: "Infrastructuur is niet aangepast aan nieuwe elektrische voertuigen"

In Brussel is vorige maand een 41-jarige man om het leven gekomen na een ongeval met een elektrische step. Dat bevestigt het Brusselse parket. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om het eerste dodelijk ongeval met een dergelijke elektrische step.

Het ongeval gebeurde in de nacht van 16 op 17 april op de Haachtsesteenweg in Haren. Daar werd rond middernacht een 41-jarige man zwaargewond aangetroffen op een bankje, met de step aan zijn voeten. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij een dag later aan zijn verwondingen overleed.

Omdat niet meteen duidelijk was wat er zich had afgespeeld, liet het parket de beelden van bewakingscamera's in de buurt analyseren. Daaruit bleek dat de man een ongeluk had gehad met de step en dat er geen andere personen of voertuigen bij betrokken waren. 

Meer letsels

Artsen in de Brusselse regio wijzen op het gevaar van elektrische steps en signaleren een stijging van het aantal ongevallen met elektrische steps en elektrische fietsen. Vaak is er daarbij sprake van verwondingen aan hoofd of schedel en neusbreuken, maar ook van verwondingen aan de wervelkolom of breuken aan de bovenste ledematen. 

"We merken dat de infrastructuur niet aangepast is aan die nieuwe, elektrische voertuigen die heel snel gaan", zegt mug-verpleger Stef Van Lee. Het grote probleem is dat elektrische steps op voet- en fietspaden gebruikt worden, die daarvoor niet altijd geschikt zijn. “Als je met zo’n elektrische step met kleine wieltjes op en af stoepranden rijdt of in een put rijdt, is het risico heel groot dat je valt, zeker bij hoge snelheden.”

Helm

Wie met zo’n step gaat rijden, moet de gevaren goed leren inschatten en erop anticiperen. Daarbij is het vooral belangrijk om de snelheid aan te passen. “Je snelheid aanpassen maakt vaak het verschil tussen lichtgewond of levensbedreigend gewond raken bij een ongeval”, zegt Stef Van Lee.

De mug-verpleegkundige adviseert tot slot ook om voorzorgsmaatregelen te nemen: “Draag bijvoorbeeld altijd een helm om te voorkomen dat je een zwaar hoofdletsel oploopt bij een eventuele val.”

Ook VIAS Institute wijst erop dat de elektrische step geen speelgoed is maar een echt vervoermiddel. Op de website van VIAS staan enkele tips om veilig met een step te rijden. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen