Droneport in Sint-Truiden test drones die pakjes leveren

Een pakje geleverd krijgen met een drone. Het lijkt verre toekomst, maar dat is het niet. Droneport in Sint-Truiden wil testen uitvoeren met drones, zonder dat er een piloot aan te pas komt.

Zonder een aanwezige piloot kan een drone ver vliegen. De toestellen kunnen geprogrammeerd worden om te vliegen tussen bijvoorbeeld ziekenhuizen om dringende medische leveringen te doen.

Maar het kan nog verder gaan, want ook grote webwinkels dromen van het leveren van pakjes via drones. Mark Vanlook van Droneport: “Die drone kan zonder piloot veel verder vliegen dan nu het geval is. Maar daar heb je wel een goede communicatie zoals een 5G-netwerk voor nodig.”

Wetgeving

Vanaf midden 2020 gaat de Europese wetgeving over drones zonder piloot in de hele unie van kracht worden. Ook in België wordt het dan mogelijk om bijvoorbeeld een ambulancedrone te laten vliegen tussen ziekenhuizen. Mark Vanlook: “Maar eerst moet dit nieuwe systeem nog uitgebreid getest worden in Droneport in Sint-Truiden, want de veiligheid staat voorop.”

Meest gelezen